Jump to content

A válás az egészséget is károsítja

2015. 01. 05. 11:01

A válás nem csak az anyagi helyzetünket képes komoly mértékben aláásni, de akár depressziót, magas vérnyomást, sőt, idő előtti halált is okozhat.

Több kutatás is foglalkozott a válás egészségünkre való káros hatásaival, amik olyan súlyosak is lehetnek, hogy akár idő előtti elhalálozásunkat is okozhatják. Egy friss vizsgálat azonban azt állítja, mindennek a hátterében a lecsökkent alvásmennyiség állhat. Azok ugyanis, akik sokat aggodalmaskodnak zátonyra futott házasságukon, nem csak hogy álmatlan éjszakákat okoznak maguknak ezzel, de hosszú távon akár a vérnyomásuk is megemelkedik.

-A szakítást követő első pár hónapban tulajdonképpen normálisnak számít, ha az ember rosszabbul alszik. Ez egy átmenetei időszak, amivel a legtöbben idővel képesek megbirkózni. Ám ha ennél tovább tart az álmatlanság, akkor az súlyos következményekkel járhat. –állítja Dr David Sbarra, az arizonai egyetem kutatója.

-Ez azt is jelentheti, hogy a frissen elvált emberek depresszióssá kezdenek válni, úgy érzik, képtelenek továbblépni az életükkel.

A kutatás során 138 embert vizsgáltak meg, akiknek nemrégiben ért vége a párjukkal való kapcsolata. A hét és fél hónapig tató kutatás időszaka során az alanyoknak visszajelzést kellett adniuk arról, hogy mennyire tudnak aludni, illetve a vérnyomásukat is rendszeresen megmérték. Ennek eredményeiből megállapították, hogy minél tovább fennmaradtak egyesek alvásproblémái a szakítást követően, annál komolyabb hatással volta az a vérnyomásukra.

Úgy tűnik, a 10. hét volt ebben az esetben a vízválasztó. Ha az alvásproblémák addig megszűntek, akkor nem befolyásolták komolyabban az alanyok vérnyomását. Ám ha a tizedik hét elteltével sem tudták éjszakánként kipihenni magukat, akkor a jövőben állandósult esetükben a magas vérnyomás.

Azoknak az esetében pedig, akiknek alapvetően is magas volt a vérnyomása, a rájuk leselkedő veszély még fokozottabb volt.

A szakemberek ezért azt javasolják azoknak, akik hosszú távon is alvásproblémákkal küzdenek a válásukat követően, hogy feltétlenül forduljanak terapeutához, illetve alakítsák át úgy az életüket, hogy az elősegítse az egészséges alvásukat, emellett pedig próbáljanak meg relaxálni esténként.

Nem ez az első kutatás, amely a válás negatív hatásaival foglakozik. Egy 2013-as viszgálat megállapította, hogy az elvált emberek körében jóval magasabb a halálozási arány, a tudatmódosítók használata, illetve a depresszió kialakulásának esélye. Ez Magyarországon, ahol átlagosan minden második házasság zátonyra fut, különösen fontos adat lehet.

(Kép: idiva.com)