Jump to content

Kütyükkel az ágyban

2014. 08. 31. 14:46

Annak ellenére, hogy számos tudományos vizsgálat eredménye bizonyította eddig is a káros hatását, illetve jó pár kellemetlen balesetről is hírt adtak az újságok, sokan mégis a mobiltelefonjaikkal bújnak ágyba.

Igen sok érv szól az ellen, hogy az okostelefonjainkat az ágyunkban, vagy az éjjeli szekrényünkön tároljuk. Sokkal később fekszünk le miattuk aludni, hiszen a közösségi oldalak ellenállhatatlan görgetésre csábítanak jóval azután is, hogy le kellett volna kapcsolnunk a villanyt, vagy meg akarunk nézni egy újabb, majd még egy cikket, képet, update-et és posztot.

De később sem alhatunk békében a kütyüvel a párnánkon, a folyamatosan érkező üzenetek és jelzések során felvillanó fény könnyen felverhet az álmunkból, vagy belekavarhat az alvásciklusunkba.

Egy, a Jawbone által végzett felmérés például megállapította, hogy azok az emberek, akik a laptopjaikkal és az okostelefonjaikkal bújnak ágyba, kevesebbet alszanak, ami viszont később a munkahelyi teljesítményükre és az egészségükre is negatív hatással van.

A felmérésből az is kiderült, hogy a laptopppal alvók 37 perccel kevesebbet aludtak, mint azok, akik a szomszéd szobában hagyják a kütyüket.

A zavartalan éjszakai alvás pedig nagyon fontos, azok az emberek ugyanis, akik legalább hét órát alszanak éjszakánként, 30%-kal nagyobb valószínűséggel érzik magukat jókedélyűnek és optimistának.

-A mobiltelefonok tökéletesen úgy vannak tervezve, hogy megzavarják az álmunkat. Mivel folyamatosan aktívan tartják az agyunkat még késő este is, egyszerűen nem kapunk rá lehetőséget, hogy kikapcsoljunk mentálisan, elszakadjunk a munkehelyi gondoktól és eseményektől, és nyugodtan pihenjünk, aludjunk. –figyelmeztet Russel Johnson professzor a Michigani egyetemről.

A sok egyértelmű hátrány ellenére mégis sokan választjuk a telefonunkat ágytársunkként.

A BuzzFeed szűk körű felmérése szerint az emberek 41%-a szinte mindig a mobiltelefonjával tér nyugovóra, közülük kiemelkedő többségben vannak az egyedülállók. A válaszadók egészen kis hányada nyilatkozta azt, hogy az előszobában, vagy egy másik, távoli helységben hagyja a mobilját.

Ezzel együtt azonban a legtöbbünknek sok aggodalmat okoz ez a szokása, és csak kevesen értékelik a telefonnal való alvást a modern élet egyik velejárójának.

Figyelembe véve azonban a számtalan hátrányt, amit a kütyüvel való hálás okoz, talán az a legokosabb, ha lefekvés előtt legalább egy órával kikapcsoljuk, és felé sem nézünk többé. Így kipihentebbek és egészségesebbek is leszünk. A friss hírekről, újonnan érkezett emailekről pedig bőven elég, ha a reggeli kávé mellett értesülünk.

(Kép: goldenlakesvillage.worldpress.com)