Jump to content

Egy dolgos élet jutalma: kilátástalanság, éhezés, prostitúció

2014. 06. 18. 15:43

A szöuli parkban nyugdíj és támogató gyermekek híjján több száz idős asszony árulja a testét a napi betevőért cserébe. A széles körű problémára mindezidáig nem született jó megoldás.

Régen a Koreában élő szülők biztosak lehettek benne, hogy gyermekeik gondoskodni fognak majd róluk öreg napjaikban, de ma már sajnos másképp áll a helyzet. Azok, akik egykor keményen dolgoztak, hogy megerősítsék hazájuk gazdasági helyzetét, kénytelenek belátni, hogy a következő generáció másra szeretnék költeni a pénzét. Ennek következtében sok idős nő kénytelen prostituálni magát.

Bacchus hölgyeknek hívják őket, mivel abból élnek, hogy a népszerű Bacchus energiaitalt árulják férfi vendégeknek a parkban. Ezzel naponta körülbelül 5 dollárnyi fizetésre tesznek szert. A legtöbb nő esetében azonban ennél sokkal többről van szó. Az idős asszonyok ahelyett, hogy dolgos életük végén a családjuktól megkapnák az őket megillető gondoskodást és tiszteletet, kénytelenek a testüket árusítani a parkban.

Szöul közepén, a Jongmyo parkba sok úr azért jár, hogy pénzért röpke testi szerelmet vásároljanak. Az ötvenes, hatvanas, nem ritkán hetvenes éveikben járó nők a park szélén álldigálva kínálják az üdítőitalt az arra járó uraknak. E röpke találkozó azonban gyakran a környékbeli motelek olcsó kis szobájában folytatódik. -Férfiak vagyunk, érdekelnek bennünket a nők, akár aktívak még szexuálisan, akár nem. Ilyen a természetünk. –magyarázza a BBC riporterének az egyik úr.

Egy másik, 81 éves férfi is szívesen nyilatkozik a tapasztalatairól. Elmondja, egy menet a matuzsálemi korú örömlányokkal 11-17 dollárt kóstál, de ha ismerősbe botlanak, az esetenként szívesen ad árengedményt.

Dél-Korea nyugdíjasai az ország gazdasági sikereinek váltak áldozataivá. Miközben hazájuk felvirágoztatásán dolgoztak, a megtakarításaikat a következő generációba fektették, hiszen évszázados tradícióik alapján szentül hitték, a sikeres gyerek a legjobb befektetés öreg napjaikra. Az új generáció azonban cserben hagyta őket. A fiatalok azt állítják, képtelenek szüleikről gondoskodni, hiszen magukat is nagy nagy nehézségek árán tudják csak eltartani gyorsan fejlődő, a konkurenciát kíméletlenül eltipró világukban.

A kormány pedig hiába próbálja utólag létrehozni jóléti rendszerét. Az öregek magukra maradnak, nincsen semmijük, az egyetlen értékük, amit még pénzzé tudnak tenni, az a testük.

Ezt az új megélhetési életformát elsőként Dr Lee Ho-Sun kezdte el kutatni. Az általa megkérdezett egyik asszony 68 évesen vágott bele a szexiparba. Állítása szerint a parkban közel 400 nő dolgozik. Nincs más céljuk, csak hogy naponta háromszor ehessenek valamit.

A Bacchus hölgyek azonban nem csak a testükkel és az energiaitallal kereskednek. Szatyruk mélyén potencianövelő injekciókat is rejtenek, melyeket intravénásan adnak be az idősebb, már kevésbé fickós kuncsaftjaikank. A tűk azonban, Dr Lee szerint, ritkán sterilek, egy darabot akár naponta 20 alkalommal is használnak, nem csoda hát, hogy a vizsgált férfiak 40%-ának van szexuális úton terjedő betegsége.

A problémára, mely egyre inkább elterjed, egyenlőre nem született épkézláb megoldás.

(Kép: flickr.com)