Jump to content

Függetlenedő vakáció

2014. 06. 09. 15:26

Egy felmérés szerint egyre több, egyébként boldog párkapcsolatban élő ember dönt úgy, a párja nélkül, egyedül megy nyaralni.

Az elmúlt években a párkapcsolatban élők 27%-a utazott el egyedül nyaralni, míg tíz évvel ezelőtt csupán 10%-uk.

Az ezer ember körében végzett felmérés szerint számos oka van annak, hogy az emberek hátrahagyják párjukat, ha vakációzni indulnak. Van, aki a barátaival szeretne egy kis időt külön, élettársától zavartalanul eltölteni, van, aki a hobbijának óhajt ez idő alatt hódolni, ami a partnerét amúgy sem érdekelné, de olyanok is akadnak, akik egész egyszerűen egy kis csendre, békére, magányra vágyva vágnak neki az utazásnak egyedül.

A felmérésben résztvevők közel 13%-a a munkahelye, vagy egyéb kötelezettségek miatt volt kénytelen az élettársától külön vakációzni, közel ugyanennyien pedig azért nem tudtak együtt nyaralni, mert a munkahelyi szabadságolásaik eltérőek voltak.

Ám hiába vannak meg esetleg a lehetőségek a közös időtöltésre, számos pár egyszerűen nem tud megegyezni arról, hová utazzanak, végül ezért vágnak neki az útnak külön. A párok 4%-a olcsóbbnak találta, ha egyedül nyaral, 3% pedig a legpraktikusabban (és a legkevésbé romantikusan) oldotta meg az éves pihenését: párját otthon hagyta gyerekeket, vagy háziállatot vigyázni.

Míg a nők ilyenkor legtöbbször a barátnőikkel mennek kikapcsolódni, úticéljaik között városnézés, strandolás, vagy welness-hétvége szerepel, a férfiak legszívesebben túráznak, horgásznak, vagy sportolni mennek együtt.

A szakember szerint az elmúlt években jelentősen megváltoztak vakációzós szokásaink. Manapság többször megyünk el egy évben rövidebb időszakokra, így nem okoz konfliktust, ha egyszer-egyszer a párunktól függetlenül szeretnénk kikapcsolódni.

(Kép: tripadvisor.com)