Jump to content

Genetikai hasonlóságunk miatt vonzódunk egymáshoz

2014. 06. 01. 11:04

Egészen mostanáig a tudósok azt gondolták, az emberek rendszerint a tőlük különböző emberekhez vonzódnak szexuálisan, legalábbis ami a genetikai szintet illeti. Egy új tanulmány azonban mindezt megcáfolni látszik.

Az első olyan kutatás, mely nem csak egy részét, hanem az emberek teljes génkészletet veszi vizsgálatának alapul, megállapoította, hogy leginkább olyan ember társaságát keressük, akiknek a génjei a mieinkhez hasonlatosak. E tanulmány alapján úgy tűnik, genetikai szinten az ellentétek egyáltalán nem vonzzák egymást. A kutatás ugyanis azt találta, hogy a házaspárok DNS mintája sokkal jobban hasonlít egymásra, mint azt addig gondolták.

Különféle felmérésekből azt eddig is tudtuk, hogy rendszerint olyan emberrel kerülünk romantikus kapcsolatba, akiknek a vallási és politikai nézetei, háttere, testalkata, bevétele , illetve képzettségi szintje a mienkhez hasonló. A genetikai egyezőség mértékéről azonban eddig sejtésünk sem volt.

Benjamin Domingue kutató a colorado-i egyetemről azt állítja, eredményeik első pillantásra ellentmondani látszanak az eddigi kutatásoknak. Az „izzadt pólós kísérletben” például, ahol a nőknek meg kellett szagolnia vadidegenek két napon keresztül viselt pólóit és aztán ez alapján megállapítani, hogy mennyire vonzódnak az illetőkhöz szexuálisan, a kísérletben részvevő alanyok azoknak a férfiaknak találták vonzóbbnak a testszagát, akiknek a génjei az övékétől erősen különböztek. Ebből annak idején azt a következtetést vonták le a tudósok, hogy a különböző DNS-ű alanyok kielégítőbb szexuális élettel rendelkeznek, nagyobb esélyük van egy hosszú távú, boldog kapcsolatra és az utódok létrehozására is.

Domigue kutatásából viszont, mely az egész géntérképet tanulmányozta, az derül ki, hogy a hasonlóság sokkal nagyobb szerepet játszik, mint azt eddig gondoltuk. A kutatók a vizsgálat során a génkészlet hasonlóságát összevetették a párok iskolai végzettségének szintjével is. Azt már számos tanulmány megállapította, hogy rendszerint a hasonló végzettségű emberek kerülnek egymással romantikus viszonyba. Ebből az összehasonlításból viszont az derült ki, hogy a genetikai hasonlóság háromszor akkora erővel bír, mint a hasonló iskolai végzettség.

A hasonló genetikai háttérrel rendelkező párok utódainál viszont számos veleszületett betegség kialakulásának megnő az esélye.

(Independent, kép: parameter.sk)