Jump to content

Miért szeretjük annyira a szomorú szerelmes dalokat?

2014. 05. 18. 15:34

Annak ellenére, hogy a szomorú daloktól elvileg el kellene szontyolodnunk, legtöbbször rajongunk értük, és a kedvünket sem szegi végtelenített hallgatásuk. Bár átérezzük Adele keservét, vagy Johnny Cash bánatát, mégsem búslakodunk miattuk. Vajon miért?

Egy 2008-as japán kutatás bebizonyította, hogy a mollikus hangnemű zene (mint például a Guns and Roses nagy sikerű dala, a November Rain) szomorúbbnak hangzik, mint a dúr dallamok (például a Finale Countdown a Europe-tól). Ennek ellenére (vagy talán éppen ezért?) az embereknek rendszerint sokkal jobban tetszenek.

A japán kutatócsoport egészen pontosan azt vizsgálta, hogy vajon miért szeretünk annyira elmerülni egy-egy szomorú dalban lelkünk mélyén hangosan zokogva. Mi a titka a szomorú szerelmes daloknak?

Az egyik ok, amiért zenét hallgatunk, hogy ezzel is felerősítsük az éppen aktuális domináns érzéseinket. Ezért ha például szerelmi bánat gyötör bennünket, végtelenítve bömböltetjük Adele ’Broken heart’ című számát.

A japán kutatás során arra kérték a 44 résztvevőt, hogy hallgasson meg három kevésbé ismert számot. A kutatók azért választottak kifejezetten nem népszerű darabokat, mert nem akarták, hogy az alanyokat esetleg saját személyes élményeik befolyásolják a zeneművek megítélésében. A művek között durr és moll dallamok is voltak.

A részvevőket arra kérték, írják le, milyen érzéseket keltettek bennük a dalok, illetve azt is jósolják meg, vajon másokra hogyan hatnának azok. A kutatás alanyai a szomorú, mollikus dalokat tragikusnak érzékelték, ám ennek ellenére mégsem váltak tőle lehangoltá, mint ahogy feltételezéseik szerint mások tennék.

-A hallgatók kevésbé érezték magukat borongósnak, szomorúnak, vagy eltűnődőnek ezektől a dallamoktól. Inkább szerelmesebb hangulatba ringatta őket, és még a táncos kedvük is megjött tőle, –magyarázták a kutatók. –Ennek az lehet elsősorban a hátterében, hogy a szomorú dalokról azt gondoljuk, majd mi is búskomorakká válunk miattuk, és amikor ez megtörténik, annak nagyon megörülünk, hiszen beváltotta a hozzá fűzött elképzeléseinket. Másodsorban pedig az is közrejátszhat, hogy a szomorkás dalok esetében nincs valódi szomorúság, vagy baj a háttérben. Valaki mást hallgatni, amint a szívfájdalmáról énekel csupán másodlagos élmény, ahol az átélt szomorúság nincs hatással a saját állapotunkra. Így nyugodtan hátradőlhetünk, és élvezettel hallgathatjuk mások összetört szívéről szóló nótákat.

(Kép: midliferocksblog.com)