Jump to content

Napi 100 orgazmus

2014. 05. 11. 15:51

Egy angol nőnek naponta legalább 100 orgazmusa van. Izgalmasan hangzik? Pedig ő ettől cseppet sem boldog. Komoly fájdalmaival is hiába fordult orvoshoz, a betegségéről sokan még hírből sem hallottak.

A 46 éves Kim Ramsey hat éve szenved attól a gyógyíthatatlan betegségtől, a PGAD-től (Persistent Genital Arousal Disorder) melynek következtében állandó szexuális izgalmi állapotban van. A betegség igen ritka, Magyarországon hivatalosan nincs senki PGAD-val regisztrálva, Angliában is mindössze 11 esetről tudnak, bár a pontos adatok összegyűjtését nehezíti, hogy a betegek rendszerint szégyellik állapotukat, és inkább próbálják eltitkolkolni környezetük előtt.

Nem csoda, sokan nimfomániásnak vélik őket, pedig mi sem áll távolabb a valóságtól. A betegség kéjes öröm helyett állandó fájdalommal jár: a PGAD-tól szenvedők egész nap úgy érzik magukat, mintha egy beteljesületlen orgazmus-közeli állapotban lennének, ahol soha sincsen feloldozás.

-Az egész olyan, mintha a testem egy hullámvasút lenne, amit képtelen vagyok irányítani. –meséli Kim.

Mivel bármilyen apró inger beindíthatja az izgalmi állapotot, legyen az egy tampon felhelyezése, vagy a vonat rázkódása, a betegek hamar megtanulják, hogyan kerüljék el a nehezebb helyzeteket. Az egyes esetek eltérhetnek egymástól. Van, aki folyamatos izgalmi állapotban van, ám csúcspont nélkül, de olyan is akad, akinek számtalan orgazmusa van egy nap, de azok nem hoznak hosszú távú megkönnyebbülést. De fájdalmat mindannyain élnek át.

A tüneteket ugyan lehet csökkenteni gyógyszeres kezeléssel, de az sem hoz tökéletes gyógyulást, ráadásul komoly mellékhatásokkal is jár. A folyamatos feszültség egyeseknél mentális betegséget is okozhat, 2012-ben két beteg is öngyilkos lett végső elkeseredésében.

Ramsey egy időben a munkájába menekült, hátha az eltereli a figyelmét, de hiába dolgozott éjt nappallá téve, éjszaka nem tudott aludni a tüneteitől.

Egy másik PGAD-s, a 33 éves kanadai Kellie így számol be a betegségéről:

-Ha a nap 24 órájában orgazmusközeli állapotban vagy, és ez megakadályoz abban, hogy bármit csináljál, az egyáltalán nem szórakoztató. Az emberek azt hiszik, biztosan fantasztikus szexuális életünk van a betegség miatt. De az enyémet teljesen tönkretette. Régen nagyon jókat szerelmeskedtünk a férjemmel, de ma már inkább nem is nyúl hozzám, hogy ne nehezítse ezzel is a terheimet. Néha azt kívánom, bár ne lenne egyáltalán vaginám!

A PGAD-seknél természetszerűleg nagy a kísértés, hogy önkielégítéssel csökkentsék a bennük támadó feszültséget, de mindkét nő arról számolt be, hogy ez csak felerősíti a tüneteket. Számos betegnél a klimaxszal párhuzamosan jelenik meg a PGDA, azt azonban nem tudják az orvosok, mi váltja ki. A betegség jellege miatt legtöbbször szégyen övezi a PGAD-tól szenvedőket, nem mernek segítséget sem kérni félve az értetlenkedő, megrovó véleményektől. A betegek mind arról számoltak be, hogy még a legközvetlenebb környezetükkel sem oszthatják meg problémáikat, sok helyen kiközösítenék őket emiatt, ráadásul az orvosok sincsenek tisztában a PGAD jellegével.

Kim Ramsey most azért küzd, és végül azért fordult a nyilvánosság felé, mert szeretné elérni, hogy több kutatást szenteljenek a betegségének, illetve így szeretne segíteni sorstársainak, hogy ne okozzon több tragikus halálesetet az egész napos orgazmus.

(Kép: allvoices.com)