Jump to content

A legőrültebb terhességmegelőzési mítoszok

2013. 10. 10. 06:00

Kóla a hüvelybe, reklámszatyor a péniszre, önkielégítés előtte, ugrálás utána... Összegyűjtöttük a legelvetemültebb tévhiteket, amelyekkel elvileg nem eshetsz teherbe. Sőt, a szoptatás állítólagos fogamzásgátló hatásáról is lerántjuk a leplet!

Kóla vagy gyömbér

A tengerentúli szóbeszéd úgy tartja, hogy a kólás hüvelyöblítés vagy a gyömbérivás – illetve ezek tetszőleges kombinációja – hatékonyan véd a terhesség ellen, mivel elpusztítja a spermiumokat.

Nos, a cukros vagy édesítőszeres üdítők fogyasztásának egészségügyi hátrányaival mindenki tisztában van, de a hüvelyflórára gyakorolt hatásuk annál kevésbé ismert: nemcsak, hogy kellemetlen, ragacsos érzetet hagynak odalent, hanem még irritációt, sőt allergiás reakciót is okozhatnak. A hímivarsejtek egyébként másodpercek alatt jutnak el a méhszájig, tehát semmilyen mosakodó rítusnak nincs jelentősége a fogamzásgátlás szempontjából.

Önkielégítés

Vannak, akik meggyőződéssel állítják, hogy ha a férfiak maszturbálnak „akció” előtt, akkor a hímivarsejtjeik a regenerálódási szakaszban „lustábbak” lesznek, így biztosan nem alkalmasak a megtermékenyítésre. A valóság ezzel szemben az, hogy egészséges szervezet esetén a sokadik magömléskor is teljes értékű spermiumok lökődnek ki.

Hasonló megfontolásból tűnik ésszerűnek, hogy a páros szex előtt elért orgazmus befolyásolja a petesejtek termelődését a nőknél. Ennek alapja, hogy a csúcsra érve tényleg képes a szervezet a ciklus közepétől eltérő időpontban is érett petesejtet termelni, ami azonban legalább 12 órán át, és legfeljebb 4 napig életképes marad.

Óvszer – rosszul

Bombabiztosnak tűnik az elképzelés, hogy két óvszer jobban véd. Ez azonban egyfelől kényelmetlen, másfelől pedig veszélyes is lehet, hiszen a kondomok anyagát nem arra találták ki, hogy egyik réteg a másikhoz dörzsölődjön. Sőt, amennyiben az alsót gyárilag ellátták valamilyen síkosító anyaggal, a felső akár le is csúszhat róla, s kellemetlenséget jelenthet szex közben.

Vannak, akik költséghatékonysági megfontolásból többször is használják ugyanazt az óvszert, „ami már benne van, úgysem jön ki” alapon. Itt már viszont kifejezetten fennáll a terhesség kockázata, mert az újbóli felhelyezés során a gumi külsejére is kerülhet az ondóból, valamint a tartását veszített anyag könnyen kiszakadhat vagy elmozdulhat a második aktus során.

A legsúlyosabb hiba a más tárgyak – elsősorban zacskók – kondomként való alkalmazása, ami sérülés- és fertőzésveszéllyel is jár a megtermékenyítés reális esélye mellett.

Tampon

Létezik úgynevezett fogamzásgátló tampon, ami egy spermicid – azaz hímivarsejt-gyilkos – anyaggal átitatott eszközt jelent. Ezt szex előtt kell felhelyezni a méhszáj közelébe, utána 6-8 órával pedig eltávolítani. Hátránya, hogy gyakran égő érzést okoz, illetve elég magas a Pearl-indexe, tehát a megfelelő használat melletti teherbeesési arány 25%(!) körüli. Ennek használata természetesen rendeltetésszerű fogamzásgátlásnak minősül, de „sima” tampont nem szabad ilyen célra elővenni.

Egyes feltételezések szerint a menstruáció idejére kitalált tampon a ciklus bármelyik napján megvéd a teherbeeséstől, hiszen elzárja az utat a spermiumok elől. A módszer hívei különböző anyagokba – joghurtba, ecetbe vagy vodkába – is szokták mártani a nedvszívó holmit, hogy „biztosra menjenek”. Ezek egyike sem óv a terhességek és a nemi betegségek ellen, sőt: a hüvelyflóra felborításának révén súlyos fertőzés lehet a vége.

Ugrálás

Kizárólag akkor véd a terhesség ellen, ha nem szex után csinálod, hanem helyette. Az elképzelés szerint a bejutott ondó egyszerűen kicsöpög, ha az eseményt követően felpattansz, és vadul ugrabugrálni kezdesz. Gondolj csak bele: amennyiben a gravitáció ilyen hatással lenne a megtermékenyítés folyamatára, rég kihalt volna az emberiség!

A fizika törvényei, persze, odabent is érvényesek, csak egy kicsit máshogy. Nincs tehát olyan mozdulat, amivel a bejutott hímivarsejt útját módosíthatod. Egyedül az esemény utáni tabletta jelent megoldást, ami a közhiedelemmel ellentétben nem is 72 órás, hanem öt napod van a bevételére – igaz, annál hatékonyabb, minél előbb hozzájutsz.

Megszakításos közösülés

Sajnos még mindig az egyik legnépszerűbb „fogamzásgátlási” módszerek egyike, pedig csak idézőjelben nevezhetjük annak, mivel semmitől nem véd meg. Sem a teherbe eséstől, sem pedig a nemi betegségektől. A péniszből ugyanis úgynevezett előváladék távozik a magömlés előtt, amit sokan nem is éreznek, így nem tudnak „vigyázni” vele – noha szintén hímivarsejteket tartalmaz, tehát megtermékenyítésre alkalmas. Az „időben kihúzom” technika nemcsak, hogy az élvezetet csorbítja tehát jelentősen, hanem felelőtlenség is egyben.

Bizonyos pózok

„Ha vannak olyan pózok, amelyek elősegítik a teherbe esést, olyanoknak is lenniük kell, amelyek megakadályozzák azt” – szól a feltételezés, ami sajnos a legkevésbé sem igaz. Tény, hogy minél mélyebb a behatolás, annál nagyobb a megtermékenyülés esélye, de nincs olyan testhelyzet, ami garantálná a védekezés nélkül is biztonságos szexet.

Sőt, tovább megyünk: még akkor is védekezni kell, ha nem hüvelyi közösülés történik, hanem másmilyen. Sok országban például ínyvédőt lehet kapni ilyen céllal, hogy a szájnyálkahártya felületi sérülésein keresztül se terjedhessenek a betegségek.

Megfelelő időpont

Számos tévhit kering arra vonatkozóan, hogy egy nő mikor nem eshet teherbe: az első menstruáció előtt, a piros betűs napokon, fogyókúra alatt vagy szoptatáskor. Ezek közül sajnos egyik sem állja meg a helyét, mivel az emberi szervezet nem gép, ami mindig ugyanabban a másodpercben löki ki az érett petesejteket. Az első menstruáció előtt is létrejöhet a megtermékenyülés, mert peteérés után két héttel esedékes a vérzés, és ugye nem tudható előre, mikor fog bekövetkezni.

Menstruáció alatt is várakozhat érett petesejt, éppúgy, mint a ciklus többi napján – bár félidőben, tehát ovulációkor tényleg gyakrabban van. A fogyókúrás összefüggésnek annyi a háttere, hogy extrém koplaláskor, illetve anorexia esetén összeomlik a hormonháztartás, tehát tényleg lehet többhónapos ciklusszünet, aminek a végét ugyancsak nem láthatod előre, tehát bármikor termelődhet petesejted.

Szülés után pedig akár már hat héttel is jelentkezhet a menstruációd, ami azt jelenti, hogy a babád egyhónapos korában újból teherbe eshetsz – viszont itt akár az egyéves kimaradás is normális, aminek szintén nem látod előre a végét, ergo nem tudod, mikortól muszáj védekezned. Így a legbiztonságosabb, ha mindig megteszed.