Jump to content

Ragyogó hajkoronára vágysz? Ezekre a vitaminokra lesz szükséged hozzá!

2017. 05. 25. 19:00

Ki ne vágyna egészséges, dús, ragyogó és fényes hajkoronára? Egy kis odafigyeléssel és megfelelő táplálkozással Te is életet varázsolhatsz fénytelen, töredező hajkoronádba.

Ahhoz, hogy hajunk egészséges, dús, korpamentes, és ragyogó legyen figyelnünk kell a táplálkozásra, és a megfelelő vitaminbevitelre, ugyanis ha nem jut elég tápanyaghoz, akkor zsírosodik, tördezeik, végül pedig hullani kezd.

B-vitaminok...

A haj egészségéhez nélközhetetlen B-vitaminok, B6-vitamin (piridoxin) a szervezetbe bevitt fehérje mennyiségtől függ. Fogyasszunk májat, húsokat, tejtermékeket, de a tojás, élesztő, liszt és péksüteményfogyasztásból is pótolhatjuk a szervezetből hiányzó B6-vitamint.

A biotin, másnéven B7 vitamin szintén nélkülözhetetlen a haj és a fejbőr egészségének megőrzéséhez. Segít megakadályozni a sebesedést, gyulladást, korpát, töredezést, és a hajhullást.  Biotinban gazdag étel a máj, a vese, a tojássárgája, és az olajos magvak. Napi néhány szem olajos magkeverék már csodákra képes. A tojássárgát, pedig pakolásként is remekül alkalmazhatod, hiszen visszaadja hajad fényét, és dúsabb hatást kelt.

A B5-vitamin más néven pantoténsav egy olyan vízben oldódó vitamin, mely nem csak hajunk egészségéhez, de a test egészségéhez is nélkülözhetetlen. Természetes formában megtalálható a májban, a tojásban, valamint a tejben.

C,mint cink és C-vitamin...

A cink antioxidáns hatása miatt, segít semlegesíteni a szabadgyököket, így óvja meg hajad és fejbőröd egészségét. A vöröshúsok, a tengeri halak, a búzafélék, és a diófélék is nagy mennyiségben tartalmaznak cinket.

A legismertebb vitamin, a C-vitamin is nélkülözhetetlen hajunk és bőrünk egészségének megőrzésében, ugyanis, az aszkorbinsav jótékonyan hat a bőr kollagénképződésére, segít megakadályozni a bőr kiszáradását, hámlását (korpa ellen kiváló), valamint a haj szerkezetét is regenerálja. C-vitamin található a citrusfélékben, bogyós gyümölcsökben, a legtöbb zöldségben és gyümölcsben, valamint a búzafélékben és búzacsírában.

Folsav szerepe...

Folsavnak (M-vitamin) fontos szerepe van egészségünk megőrzésében,főként a várandó édesanyáknál, ugyanis segít megóvni a magzat egészségét és elősegíti az egészséges fejlődést.f Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása. Szerepe van az anyagcserefolyamatokban, valamint az egészség megőrzésében. A folsav felszívódása a mesterséges készítményekből jobb, mint a természetes forrásokból. Természetes formában a zöldségekben (spenót, sóska) és a gyömölcsökben is megtalálható, de ez nem elegendő az egészségmegőrzéshez, ezért mindenképp pótolni kell.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)