A macaron tojásfehérje, porcukor, kristálycukor, mandulaliszt vagy őrölt mandula és ételszínezék felhasználásával készülő édes sütemény. A két korongot általában vajas krémmel vagy lekvárral ragasztják össze.
Velence környékén kezdett kialakulni a 14–15. században. Neve az olasz maccarone vagy maccherone szóból ered; akkoriban ez a szó bármilyen apró, tojásfehérjéből és darált mandulából készülő édességet jelenthetett. Később Franciaországban vált ismertté, és mára az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék lett.
Kiváncsiak voltunk, hogy vajon tényleg ennyire jó-e, ezért kipróbáltuk. Nekünk túlságosan is édes volt, ráadásul egy darabért 300 forintot kértek el, ami egy kicsit túlzás. Több féle ízben árulják, a nutellától kezdve a madártejes vagy mályvacukros is létezik. Ajánlom a Kempinski hotel halljában lévő kis boltocskát, ahol legalább 20 fajta ízt meg lehet kóstolni.
Annyira sikeres lett ez a sütemény, hogy még kurzusok is indultak, hogy hogyan kell készíteni őket. Akinek felkeltette az érdeklődését, csak googlizz rá, biztos fogsz találni.
Ma már nem csak az íze miatt veszik, hanem design-ja miatt is. A szívárvány összes színében megtalálhatóak ezek a sütik, de elkérik az árát. Az Instagramon több ezer kép van a macaronokról, és már kínos, ha valaki nem ismeri. Egyébként kitűnő ajándék lányoknak, és jól passzol teához vagy kávéhoz.
Boltok:
Erzsébet tér 7-8, Kempinski
Millenáris Park, Sugarshop
Fotók:
www.reniphoto.blogspot.com
www.fablesandfocaccia.com
www.notsohumblepie.blogspot.com
www.welovebudapest.com