Jump to content

A szép bőr érdekében változtass az étrendeden

2024. 01. 17. 19:00

Azzal mindenki egyetért, hogy enni muszáj, hiszen ezáltal jut a testünk „üzemanyaghoz”, energiához, az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe.

Nemcsak az édességek, a cukor bevitele az, ami káros a szervezetünknek. Az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek (és még sok egyéb más) mellett a korai öregedéssel is számolni kell néhány élelmiszer esetében.

A bőr a legnagyobb szervünk és az arcunkra különösen kényesek vagyunk, hiszen mások azt látják legelőször. Azonban nemcsak a szépségipar termékeivel tehetünk sokat bőrünkért, hanem azzal is, ha néhány élelmiszer fogyasztását minimálisra vagy nullára csökkentjük.

 

Bőröregedést segítő élelmiszerek

A feldolgozott húsokat könnyű megvásárolni a boltokban, de a bennük található vegyi anyagok a tartósítást és ízesítést szolgálják, ám a bőrünknek veszélyforrás, hiszen hajlamosabbá válhat a bőr a gyulladásokra, pattanások jelenthetnek meg, mert fokozottá válik a faggyútermelés.

Habár a tejtermékek fogyasztása egészséges, de csak bizonyos mértékig. A tej ugyanis gyulladásfaktor a szervezetnek, ezért jó óvatosan bánni azzal.

Az egészségtudatos étrendbe amúgy sem illik bele a túlzott cukor és zsírfogyasztás. Habár a zsír szükséges egyes vitaminok felszívódásához, de annak mérsékelt használatát kell alkalmazni. A cukor bevitelében is létfontosságú a tudatos korlátozás, mert a hízás mellett negatívan hat a bőr kollagéntermelésére is, vagyis ráncosabbá válhat a bőr.

A cukros üdítő fogyasztásáról is érdemes lemondani. Főleg a mértéktelen módjáról. Zsírosabbá, ráncosabbá teszik a bőrt és nagyobb lesz a hajlam arra is, hogy az begyulladjon.

Alkalmanként persze, hogy megengedett a mérsékelt alkoholfogyasztás, de aki az egészséges életmód mellé pártolt, az felejtse el a szeszes italok rendszeres fogyasztását. Nemcsak a függőség kialakulásának és egyéb betegségek veszélye fenyegethet, hanem az alkohol kiszárítja az egész szervezetet, így a bőrt is.

A szénhidrátok fogyasztása sem előnyös a test számára, de a bőr esetében ugyancsak negatív szerepet tölthet be, ugyanis a kollagéntermelést megnehezíti.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)