Jump to content

Néhány nap alatt is könnyebb lehetsz

2023. 12. 24. 19:00

Nincs abban semmi különös, ha a karácsonyi készülődésbe közben a hasunkra is gondolunk. Ez az ünnep ugyanis a szeretetről, az ajándékozásról és az evés-ivásról szól.

Ám könnyen megtelünk a finomabbnál finomabb ételekkel. A napokon át tartó eszem-iszom megterhelő az egész emésztőrendszernek, sőt, az egész testnek.

Így aztán hogy férsz bele a kiválasztott szilveszteri ruhába? A két ünnep közötti néhány nap semmire nem elég?

Az biztos, hogy túl nagy fogyást nem várhatsz a néhány napba préselt diétával, de talán annyi éppen lemehet, hogy a bőrödben jobban érezd magad és belepréselhesd magad a ruhádba.

Az egészséges súlycsökkentés mindig hosszú távú, fenntartható módon érhető el. Az időszakos diéták és extrém súlyvesztési módszerek általában nem tartanak sokáig, és hosszú távon károsak lehetnek az egészségre. Tehát nem arra biztatunk, hogy éheztesd magad, hanem amit karácsonykor túlettél, azt most ne tedd és kíméld egy kicsit a testedet.

Nem az önsanyargatáson van a lényeg, hanem azon, hogy mértékkel, egészséges alapanyagokat fogyassz és bizony hagyd el a péksüteményeket, édességeket, cukrozott üdítőket, alkoholt ebben a néhány napban.

A tested kicsit szusszanni tud, hogy készen álljon a szilveszteri bulira. Amit tehetsz:

Egészséges étrend betartása: csökkentsd a feldolgozott élelmiszerek és cukrok fogyasztását. Bármilyen módon csalogatnak a finomságok, állj ellen nekik. Fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt, sovány fehérjét és teljes kiőrlésű gabonákat. Napi 5 alkalommal étkezz és nem kell koplalni, de csakis egészséges alapanyagokból állítsd össze az étrendet. Arra ügyelj, hogy a főétkezések tartalmasabbak legyenek, míg a tízórai és az uzsonna jelenthet egy-egy gyümölcsöt. Lassan egyél, élvezd az ételek ízét. Így könnyebb felismerni, mikor vagy teljesen jóllakott.

Igyál sok vizet: megfelelő hidratáció segíthet csökkenteni az éhség érzetét. A folyadékpótlás is vízzel történjen és minden mást mellőzz. Beleértve az alkoholt is, de talán ezt sem fogod annyira hiányolni ebben a néhány napban.

Alvás: figyelj oda, hogy megfelelő időt aludj. Az sem jó természetesen, ha egész nap az ágyban henyélsz, mert attól nem biztosabb a kipihentség. Az alváshiány azonban növelheti az éhségérzetet.

Mozgás: nem kell nagy dolgokra gondolni, de például a boltba menj gyalog, vagy kerékpárral. Akár 30 perc könnyű testmozgás naponta is segíthet és akár az otthonodban is elvégezheted a mozgást.

Stresszkezelés: már lement a nagy hajrá, így próbálj meg stresszmentesen élni ezekben a napokban, vagy kezeld a benned rejlő feszültséget.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)