Jump to content

Gondold át a napjaidat! (T)eszel a bőröd fiatalságáért?

2023. 10. 08. 19:00

Az étkezés nemcsak napi szokásainkhoz tartozó mozzanat, hanem az energia, a vitamin és ásványi anyagok pótlását jelenti. Emellett nagy élvezettel fogyaszthajtuk el a táplálékot és még jobb, ha van kinek a társaságában.

Az evés tehát élvezeti faktor is az életünkben és természetesen a szervezetünknek is szüksége van rá. Ám, ha jót szeretnénk tenni, akkor nem mindegy, hogy mit fogyasztunk. Az örök fiatalság szérumát még nem találták meg, de azzal, hogy mit eszünk, sokat tehetünk a bőrünk egészségéért, fiatalságáért. A ráncok kialakulásának számos oka van, és a megfelelő étrend csak egy része a megoldásnak. Íme néhány tanács a 40 év feletti nőknek az egészséges bőrápoláshoz:

Fogyasszanak sok friss zöldséget, gyümölcsöt és egészséges zsírokat. A C-, az E-vitamin és az omega-3 zsírsavak hozzájárulhatnak a bőr egészségéhez.

Legalább ennyire fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása a bőr hidratáltságának fenntartásához. A folyadék pedig semmiképp se cukros lötty vagy alkoholos ital legyen.

Érdemes törekedni az olyan ételek fogyasztására, amelyek gazdagok antioxidánsokban (pl. bogyók, diófélék, paradicsom), mert ezek segíthetnek a bőr káros hatásainak csökkentésében.

A kollagén fontos a bőr rugalmasságának megőrzéséhez. Támogathatják kollagéntermelést olyan ételekkel, mint a csirkehús, a tojás és a hal.

Néhány nyomelem jelenléte kimondottan a bőrnek tesz jó. Ezek a nyomelemek hozzájárulhatnak a bőr egészségéhez. Ilyen a cink és a szelén. Találhatók például diófélékben, tojásban, és tenger gyümölcseiben.

Napvédelem: A napfény káros hatásai a ráncok kialakulásához is hozzájárulhatnak, ezért fontos a megfelelő napvédelem, például napvédő krém használata.

Kerülni kell a káros szenvedélyeket. Az alkohol és a dohányzás gyorsíthatja a bőr öregedését, így kerüljék ezeket vagy mérsékeljék fogyasztásukat.

A rendszeres testmozgásnak is köze van a bőr fiatalon tartásához, mert javíthatja a vérkeringést és a bőr általános állapotát.

A stressz sajnos elkerülhetetlen az életünkben, ezért inkább annak lecsökkentésére kell energiát fordítani. A krónikus stressz károsíthatja a bőrt. Relaxációs technikák, például jógázás vagy meditáció segíthetnek a stressz csökkentésében.

A napi bőrápolás nem luxus és nem is nárcisztikus szokás. A tisztítás és hidratálás mindenképp legyen rendszeres. Használjunk olyan termékeket, amelyek megfelelnek a bőrtípusuknak.

El kell fogadnunk, hogy a bőr öregedése természetes folyamat, amelybe a genetika és más tényezők is szerepet játszanak. Teljes mértékig nem tudunk megállítani, pláne nem visszafordítani, de az egészséges életmód és étkezés segíthet a bőr állapotának javításában. Mindig érdemes konzultálni egy bőrgyógyásszal vagy szakemberrel, ha konkrét bőrápolási problémáik vannak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)