Jump to content

Nem szégyen az ősz, csak tudni kell viselni

2023. 08. 15. 19:00

Sokan nem elégedettek az adottságaikkal. Míg némelyeken idő és energia ráfordítással is lehet formálni, addig van, amit jobb elfogadni vagy drasztikus beavatkozással módosítani.

A férfiak között általános félelmet jelenthet a kopaszodás, főleg, ha a családban ez létező adottság. Az ősz haj előbb vagy jutóbb mind a két nemnél jelentkező természetes folyamat, ám ez inkább a hölgyeket viseli meg sokkal jobban. A hajfestést ezért már egészen korán elkezdhetik és leplezik a fehér hajszálakat.

Az ősz hajszálak megjelenése nem feltétlenül a korosodás mutatói, hiszen vannak, akiknél már elég fiatalon elindul a folyamat. Sokakat nagyon zavar és frusztrál mindez. Mégis miért?

Azt a kort éljük, amikor a külcsín nagyon sokat jelent és nagyon fontos a megítélésünk szempontjából. Azaz ezt hisszük, ezt tapasztaljuk a környezetünkben is. Ráadásul azt a kort éljük, amikor az orvostudomány és a technika modernségének köszönhetően egyre tovább élhetünk és ha ez így van, akkor egyre tovább szeretnénk fiatalok maradni. Ennek érdekében sok mindent megtehetünk. Az ősz haj azonban semmiképp sem a fiatalság mutatója.

A fehér hajszálak első megjelenése is szíven ütheti az embert, mert azonnal az öregedésre, akár az elmúlásra asszociálhatunk. Ezzel nem mindenki tud sem megbékélni, pláne nem elfogadni. Ez pedig belső feszültséget, elégedetlenséget jelent. Pedig nem kell idősnek lenni sem ahhoz, hogy fehérbe boruljon a haj, ez ugyanis egyéni.

Az ősz haj lehet vonzó és szép, ha ápolt és megfelelő a frizuraválasztás. Az a sztereotípia azonban ront mindezen, hogy az öregedéshez, még inkább az üde, friss megjelenés és a vitalitás elvesztését jelenti. Emiatt okozhat sokaknál önbizalmatlanságot, és olyan állapotot, amelyet szükséges eltüntetni.

Természetesen olyanok is bőven akadnak, akik mindezt a maga természetes valójában élik meg és eszük ágában sincs mindezt valamilyen módon is leplezni. Egyénenként változó tehát az, hogy ki hogyan éli meg az őszülést.

Az örökölt tulajdonságok felett nincs uralmunk, azonban az életmóddal, a táplálkozással némileg lassítani lehet azt, hogy az ősz szálak minél később jelenjenek meg, esetleg némileg vissza lehessen állítani az eredeti hajszínt. A hajfesték, hajszínező az, amivel a leggyakrabban élni szoktunk, azonban a B- és E-vitaminokban gazdag táplálkozás segít a haj természetes állapotának, színének megtartásában.

Már megjelentek olyan étrendkiegészítők és hajápolási termékek, amelyek az eredeti hajszín visszaállításával kecsegtetnek, de érdemes alaposan utána járni mindezeknek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)