Jump to content

Ha már izzadunk, nem mindegy, hogy milyet

2023. 08. 06. 19:00

Nincs mit szégyellni azon, ha verejtékezünk. A testünk hőmérsékletének önszabályozó megoldása ez a természettől. Azonban tud kellemetlen lenni, ha túl látványos, esetleg szagos.

Az izzadás teljesen természetes és szükséges reakciója a szervezetünknek. Nem is maga az a folyadék lehet szagos, amelyet a verejtékmirigyek bocsátanak ki, hanem a bőrön lévő baktériumokkal érintkezve jöhet létre a kellemetlenebb szag. Kevesen tudják, de némileg van ráhatásunk, hogy ez ne legyen bűzös és kerüljünk kellemetlen helyzetbe, vagy hozzunk másokat abba.

Az talán teljesen általánosan ismert és elfogadott, hogy a rendszeres és megfelelő személyi higiéniával kordában lehet tartani a verejtékezés mértékét, valamint a szagképződést. A tisztálkodással ugyanis eltávolítjuk a baktériumokat és az izzadságot is, vagyis a szagképződésnek is véget vetünk.

A nyári időszakban érdemesebb antibakteriális tisztálkodó szereket használni, mert ezzel tudjuk mérsékelni a szagképződést.

A nagy hőségben jól esik a frissítő zuhany. Ha erre lehetőségünk van, már maga a víz is csodákra képes. Nemcsak a szagokat szüntetheti meg, de a közérzetünket is jobbá teszi. Szárítkozás után érdemes kellemes illattal befújni magunkat.

Amennyire csak lehet, igyekezzünk szárazon tartani a bőrünket. Ez nagyon nagy melegben szinte kivitelezhetetlen, de a nedvszívó anyagú viselet sokat segíthet ebben.

Figyeljünk oda a folyadékpótlásra, mert a verejtékezés nagyon fontos a kánikulában, akkor is, ha azt kellemetlennek tartjuk. Emellett arra is ügyelni kell, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Jelen esetben nem csak az egészségre gyakorolt hatásásól van szó, hanem egyes ételek negatívan befolyásolják a verejték szagát. A fokhagyma, a hagyma, az erősen fűszeres ételek és az alkohol is ezek közé tartozik.

Érdemes lehűteni magunkat, mármint az idegrendszerünket, ugyanis a túlzott stressz is hatással van az izzadás mértékére.

Ebben a hőségben nincs mindenkinek lehetősége a zuhanyzásra akár a munkahelyén vagy máshol, de egy jó megoldás lehet, ha van nálunk csereruha. Nemcsak a gyerekek esetében működhet jól, hanem felnőttként is jó szolgálatot tehet és növelheti a komfortérzetet, ha száraz és tiszta ruhába bújhatunk.

Az izzadás hasznos, még annak ellenére is, hogy olykor kimondottan kellemetlennek éljük meg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)