Jump to content

Hasznos az úszógumi, de a medencében, nem az oldalunkon

2023. 06. 27. 19:00

Mindig van valami bajunk magunkkal. Azaz a többség nevében írjuk ezt. Bizonyára van egy olyan nagyon szűk réteg, aki teljességgel elégedett önmagával. Na, ők most ne olvassanak.

Akinek egyenes, az bizonyára hullámokról, loknikról álmodozik. Az alacsony magasabb szeretne lenni, de a magas tudja, hogy milyen nehéz a colosok élete. Aki combra hízik, az utálja azt a testrészét, és így van ezzel az is, aki a hasára, popsijára szedi fel könnyen a kilókat.

Az, hogy kinek milyen az alakja és a plusz kiló hol szeret tanyázni rajta több tényezőtől függ.

Az egyik nagyon fontos és befolyásoló tényező az, hogy mit hozunk őseinktől.  A genetika ugyanis nagy mágus és hatással lehet arra, hogy milyen testalkatuk van és a testzsír miként oszlik meg rajtunk. Az öröklés meghatározhatja az, hogy hol raktározódik zsírt a testükben.

Nem lehet mindent a genetikára fogni. Az, hogy hogyan élünk, mit eszünk, mind hatással van ránk. Az étrend és az életmód is szerepet játszik a testalkat alakulásában. A magas kalóriatartalmú és egészségtelen ételek fogyasztása önmagában megnöveli az elhízás veszélyét, de ha ehhez még mozgásszegény életmód is társul, persze, hogy lerakódik a zsír bizonyos helyeken.

Egyes betegségek, gyógyszerek felborítják a hormonháztartás és mindez felelős lehet azért is, hogy a testzsír eloszlásába is beleszólnak.

Az hiszed, hogy a stressz csak az agyadat terheli meg? Dehogy. Az egész szervezetedet. A stressz következtében az alvás minősége is romolhat, amely hatással van a hormonháztartásra, az anyagcserére is, vagyis súlygyarapodáshoz, párnásodáshoz vezethet.

Ha tudjuk, hogy esetünkben melyik tényező játszik nagy szerepet abban, hogy a kritikus testrészre hízunk, akkor arra is esély van, hogy tegyünk ellen. Már amin tudunk, ugyanis a genetikai tényezőket nem tudjuk befolyásolni, de az egészséges életmódra átállni, mozogni, hatékony stresszkezelési rendszert használni igen. Ennek értelmében tehát ideje egészségtudatossá válni, ami magába foglalja az étkezést és a testmozgást is. Ez utóbbi pedig a stressz leküzdésében is jeleskedhet, valamint az alvás minőségén is sokat javíthat.

Ugyanakkor az legalább olyan fontos, hogy támogató és segítő emberekkel vedd körbe magad, akik bátorítanak, megértenek és támogatnak abban, hogy előnyödre változtass az életeden.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)