Jump to content

A Kenek és Barbie-k világa, avagy a plasztikai műtétek fogságában

2023. 05. 14. 19:00

A fiatalság és a szépség megtartása azóta jelen van az életünkben, amióta tudatunkra ébredtünk. A mai korszerű orvoslás előtt is igyekeztek fenntartani a szépséget és ezért sok mindent megtettek.

Ma pedig, amikor még a szépségipar és az orvostudomány is a kezünkre játszik, egyre több fiatalító, szépészeti módszer áll rendelkezésünkre, hogy visszanyerjük régi önmagunkat, vagy megváltoztassuk azt, ami nem tetszik magunkon.

Különböző okok miatt választhatunk plasztikai műtéteket, ám a kívánt átalakítás után remélhetőleg visszanyerjük önbizalmunkat és világ sokkal kerekebbé válik, mint előtte volt. Néhányan azonban függőség-szerű viselkedést mutatnak az ilyen beavatkozások iránt. Íme néhány tényező, amelyek magyarázhatják, miért „kattanhat rá” valaki a plasztikai műtétekre:

 

Pszichológiai okok

Azok az emberek, akik alacsony önbecsüléssel, szorongással vagy depresszióval küzdenek, gyakran úgy gondolják, hogy a plasztikai műtétek által javíthatják érzelmi jólétüket és önbizalmukat. Amikor azonban ezek az alapvető problémák nem oldódnak meg a műtéttel, további beavatkozásokra vágyhat és csináltathat. Valójában egy ördögi körbe kerül, hiszen az elmében és a lélekben lakozó gondok nem oldódnak meg a test átszabásával.

Testképzavar

Bizonyos embereknek torzult testképe lehet, és folyamatosan elégedetlenek a megjelenésükkel. Még ha el is érik a kívánt eredményt egy plasztikai műtéttel, az elégedetlenség továbbra is fennállhat, és keresnek magukban újabb hibát, amelyet „javítani” kell műtéti úton.

Rendellenes viselkedés

A plasztikai műtétek függőségét néhányan akár testmódosítási függőségnek is nevezhetik. Ez a viselkedés olyan személyekre jellemző, akik folyamatosan változtatni szeretnék a megjelenésüket, és úgy érzik, hogy soha nem elégednek meg a jelenlegi állapotukkal. Egy-egy műtét után ideiglenesen jó érzést tapasztalnak, de hamarosan újabb változtatásokra vágynak.

 

Társadalmi nyomás

A média és a társadalmi normák erős hatással lehetnek a testképünkre és az ideális szépség ideáljára. A folyamatos nyomás alatt álló emberek úgy érezhetik, hogy csak akkor fogadják el őket, ha megfelelnek ezeknek. Ez a nyomás hajtóerő lehet a plasztikai műtétek folyamatos keresésében.

Fontos megjegyezni, hogy a plasztikai műtétek segíthetnek néhány embernek a testükkel kapcsolatos bizonytalanságok vagy fizikai problémák kezelésében. Ha ezáltal úgy érzik, hogy önbizalmukat megnövelték és az életminőségüket normalizálták, akkor nincs további vágyuk más beavatkozásra.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pexels)