Jump to content

Az ékszer örök szerelem, ami nem múlik el

2022. 11. 19. 19:00

Nem lehet általánosítani, de sok hölgyről elmondható, hogy rajong az ékszerekért. Leginkább a nőkre jellemző mindez, de a férfiak között is akadnak olyanok, akik nem vetik meg a nemesfém vagy bizsu ékszereket.

Ha ékszer, akkor azt leginkább a női nemhez társítjuk, mert valóban mi vagyunk azok, akik szeretjük a szép darabokat és nem félünk azokat használni, viselni. Vannak, akik állandó darabokhoz ragaszkodnak, mert egyes ékszereket valamilyen jeles alkalomra kaptak és persze nem mindegy az sem, hogy kitől. Mások viszont nem ragaszkodnak az állandósághoz és szívesen cserélgetik az ékszereket. A bizsuk erre tökéletesek, hiszen a nemesfém ékszereknél jóval olcsóbbak, ezért bátrabban vásárolják és cserélgetik azokat. Akár minden öltözékhez más és más kiegészítővel lehet feldobni a megjelenést.

Az ékszerek készítése és viselése már évezredekkel ezelőtt szokás volt az embernél. Erről tanúskodnak a régészeti leletek. A sírok feltárása során egyáltalán nem ritka, hogy valamiféle csecsebecsét fedeznek fel a test mellett. Sőt nemcsak a nők viseltek szép darabokat, hanem férfiak is. A természet és állatok adta anyagokból készültek az ékszerek, így rendre találnak csontból, fogakból darabokat.

Manapság is sokféle anyagból készítünk ékszereket: a nemesfémen kívül lehet fából, bőrből, műanyagból, más fémekből, drágakövek és természetes anyagok felhasználásával. Korábban szimbolikus és státuszt mutató jelentősége is lehetett az ékszereknek, azon túl, hogy a megjelenést is mássá tette, de miért szeretjük még ma is az ékszereket?

 

Nélküle „meztelenek” vagyunk

Na jó, természetesen csak képletesen értjük, de érezted már úgy, hogy ha valami miatt az állandóan viselt darabod nincs rajtad, szinte kellemetlen volt? Hiányzott rólad valami. Megszokjuk, szeretjük és szinte talizmánként, kabalaként hordjuk magunkon. Szeretjük magát az ékszert és azt is, akitől és amiért kaptuk. A bizsukkal pontosan ugyanezt érezhetjük.

Öltöztet

A testünket fedő ruháknak nemcsak a melegítés és a védelem a funkciója. Amellett esztétikai jelentősége is van. De még az ízléses megjelenést is tovább lehet fokozni az ahhoz választott ékszerekkel. Sőt, a csecsebecséknek megvan az a tulajdonsága, hogy a tekintetet magukra vonzzák, ugyanakkor optikailag segít változtatni azon, amivel nem vagyunk elégedettek (például kerek arc nyújtása lógós, hosszú fülbevalóval).

Mintha új lenne

Az ékszereknek megvan az a tulajdonsága, hogy ha kihangsúlyozzuk jelenlétüket, azaz megmutatjuk azokat, akkor minden ruhadarabbal mást mutat. Lazább viselet esetén akár el is rejthetjük vagy levehetjük, de egy alkalom esetén érdemes megmutatni.

Mutatja, hogy kik vagyunk

Mindegy, hogy nem drága darabról van szó, az ékszerek arról is tanúskodhatnak, hogy milyen a stílusunk, a személyiségünk. Ugyanakkor feltűnővé is válhatunk, ha épp arra vágyunk. Az extrém mintájú, nagyságú ékszerek vonzzák mások tekintetét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)