Jump to content

Adj erőt Uram az edzéshez!

2022. 07. 31. 19:00

Újévkor sokat fogadalmat tesznek, hogy ez a forduló éppen ideális lesz arra, hogy a nagy eszem-iszom után belekezdjenek az életmódváltásba. Mindez később az érdeklődés hiányában elmarad(hat).

Mindig van egy kis százalék, akik állják a szavukat. Elhatároznak valamit és azt véghez viszik. Főleg, ha azon akár az egészségük is múlhat. Azt mondják, hogy minden fejben dől el. Az is, hogy valaki megelégeli tunya életmódját és mást szeretne: valami jobbat, egészségesebbet. Mindez már fél siker, mondják. De ha a félhez nem teszik hozzá a másik felét, akkor az mindig ugyanannyi marad. Tehát a gondolathoz nem árt hozzáadni a cselekvést sem. És ez pontosan így van az edzés esetében is. Nem elég csak eldönteni, hogy az egészséges életmódváltásba beletartozó étrend mellé még a mozgást is bevezetjük, hanem azt gyakorolni szükséges.

Csakhogy nehéz belekezdeni valamibe úgy, hogy azt sem tudjuk hol kezdjük el. Még nehezebb, ha az akaratunk is gyenge. Csak álomként van meg bennünk egy kép arról, hogy mit kellene tenni.

A nyári meleg éppen alkalmas lehet az életmódváltásra. Hogy miért? Habár lustábbnak érezzük magunkat minden mozgásra, de a hőségben eleve több vizet fogyasztunk, kevesebb ételt kívánunk. Már csak a mozgásra kellene rávenni magunkat, hogy a súlyvesztésen túl az alakformálás is megvalósuljon.

Tudod, hogyan csináld? Segítünk!

Ördögi kör az, ha megpakoljuk a gyomrunkat és semmi mozgást nem kívánunk. Mégis, energiát szükséges bevinni a szervezetünkbe ahhoz, hogy bírjuk a testedzést. Nos, ehhez érdemes olyan gyümölcsöket fogyasztani, amelyeket szeretünk és elvétve nyugodtan hozzáadagolhatunk valamilyen zöldséget is. Ha turmixot készítünk belőle, akkor kellemes, laktató és egészséges itóka válik belőle. Ha jéggel megpakoljuk, akkor még kellemes hűsítőként is szolgálhat amellett, hogy vitaminokkal, antioxidánsokkal, nyomelemekkel, rosttal és energiával táplálják a szervezetünket.

Ha megvan az energiabevitel, akkor jöhet a mozgás. Csináljunk magunknak úgy nagyobb kedvet, hogy magunkkal hívjuk valamelyik családtagunkat vagy barátunkat. Ha nem találsz megfelelő partnert a közös mozgáshoz, de elszántabb vagy, csak szükség van plusz erőre, akkor mozgás közben hallgass olyan zenéket, amelyek felpörgetnek, motiválnak.

A motivációhoz hozzásegíthet olyan videók, fotók látványa, amelyeken „előtte-utána” állapotokat mutatnak. Talán lelkiekben is erőt ad az, ha látjuk, hogy másoknak sikerült.

Igyekezzünk megtalálni a hozzánk való mozgásformát. Lehet, hogy a futás ingyen van és így a legolcsóbb sport, de nem mindenkinek okoz élvezetet. Márpedig, ha nem élvezzük a mozgást, azt biztosan nem fogjuk a későbbiekben gyakorolni. Éppen ezért inkább keresgessünk addig, amíg rá nem találunk arra a sportágra, amit szeretünk.

A technika is támogat ebben. Lehet, hogy elegendő, hogy el sem megyünk otthonról. A telefonos applikációk között megtalálhatók az edzésterveket elénk tárók, amelyek napokra lebontva mutatják, hogy mit kell tennünk. Miért ne használnánk?

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)