Jump to content

Ha a sport már egészen mást szerepet tölt be

2021. 11. 30. 19:00

Az egészséges életmód alapját a táplálkozás és a mozgás együttesen jelenti. Úgy gondoljuk, hogy ezekből túlzásba nem lehet esni.

Való igaz, hogy jótékony hatása van a sportolásnak és az egészséges ételek fogyasztásának, de a végletek semmiben sem előnyösek. Az evészavaroknak többféle fajtája ismert és a legtöbb azért alakul ki, mert az önmagunkkal való elégedetlenség túlzásokba kerget. Túl sokat, túl keveset, túl, túl…

Éppen így lehet a mozgással is. Túlságosan keveset mozgunk, és még a munkánk is folyamatos ülésre, vagy egyöntetű állásra sarkall. Az egészségünk támogatása érdekében valamit tennünk kell, mert ha nem, annak komolya következményei lehetnek. A betegségeket, az életmódunkkal járó kórokat tehát mozgással és egészséges táplálkozással lehet elkerülni. A mozgás egészséges. Ezt mondják. De pontosan olyan ez, mint a táplálkozásban, hogy mérsékletesen. Ja ugyanis felborul az egyensúly az egészségtudatos életmódban, legalább annyit árthatunk, mintha oda sem figyelnénk magunkra.

Amikor arra szánjuk rá magunkat, hogy életmódot váltunk és odafigyelünk az ételeinkre, valamint beiktatjuk a napjainkba a mozgást, az egy pontig nagyon is jó. Minden ezt támogatja körülöttünk. A média teli van izmos és csinos nőkkel és férfiakkal. Az áruházak ruházati termékei közül kevés való nagyobb testű emberekre, na és persze az önértékelésünk is sérül, ha magunkat ezekhez a személyekhez hasonlítjuk. Nincs mese, szinte senkit sem kerül az el, hogy odafigyeljünk arra, hogy mit együnk és a mozgást is igyekszünk beiktatni. A legtöbbeknél ez egészen addig működik, amíg be nem indul a fogyás. Ezután dönthetünk úgy, hogy továbbra is életünk részét képezi az életmódváltás, ugyanakkor a siker elérése után a motiváció megszűnik. Van egy harmadik kategória, amelybe azok tartoznak, akik a sportolást már annyira beépítik az életükbe, hogy arról nem tudnak lemondani. Emellett nagyfokú teljesítménykényszert éreznek magukban, annyira meg szeretnének felelni a külvilág számára.

A túlzásba vitt testmozgás az exorexia olyan kóros állapottá válhat, amely pszichés zavarokat okoz. Mondhatni úgy is, hogy egy újfajta testképzavarról beszélünk. Ahelyett, hogy a mozgás a test és az egészség karbantartását szolgálná, komoly pszichés gondot okozhat. Egy-egy edzés elhagyása, kimaradása belső feszültséget, szorongást okoz az exorexia elszenvedőjében.

A mozgás akkor válik kórossá, ha a tökéletes test elérése csakis a nélkülözés és a kemény testedzéssel együtt érhető el. Vagyis mindenfajta nassolás, a sportolás kihagyása olyan bűntudatot kelt, hogy más étkezési zavarokkal együtt jelentkezik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)