Jump to content

Ideák és ideál

2021. 08. 09. 19:00

A világ változását abban látjuk igazán, ha visszatekintünk a múltba. Elég csak a saját életünket szempontul venni, de igazán sokkoló információt ad a régmúlt.

A divat, az megjelenés is egészen mást mutat most, mint akárcsak fél évszázaddal korábban, nem beszélve a még régebbi korokról. Rutinszerűen végezzük el a napi tisztálkodás és szépítkezés folyamatait. Ezek közé tartozik a nők körében az alkalmanként megtörténő szőrtelenítés. Mert a szőrzet eltávolítása nemcsak népszerű, de egyenesen kötelezőnek érezzük. Azt tudjuk, hogy ez nem volt mindig így, sőt még a mostani modernizáció mellett is tűnnek fel olyanok, akik szembe mennek a szőr eltávolításával és úgy hagyják magukat, ahogyan a természet kívánja. Miért és mikor is kezdtük el a szőrtelenítést?

 

Sokféle szőrtelenítési mód közül választhatunk. Amelyet magunk is el tudunk végezni akár otthon is, az a borotválás, de akár már gyantacsíkkal és gépekkel is próbálkozhatunk. Azért tesszük ezt, mert ezt követeli meg a környezetünk, nem szeretnénk attól eltérni. A szép, a sima és ápolt bőrt szeretnénk mi magunk is elérni, mutatni. A tökéletességhez a szőrtelenítés is hozzátesz. Ha a múltba visszatekintünk, a kor szépségét, az igényességet nem a szőrtelen női test jelentette. A szőr eltávolítása a testről nem újkori igény. Már az ókorban, sőt a kőkorban is igyeksztek attól megszabadulni és nemcsak a nők, hanem akár a férfiak is. A sima, szőrtelen bőr ugyanis azt mutatta, hogy az illető magasabb rangú.

Az egyes kultúrában a szőrtelenítés, az igazítás a felnőtté válást jelentette. Amikor a borotvát feltalálták a XVIII. század második felében, a férfiak szakáll- és bajuszformálása sokkal könnyebbé vált, és ugyan volt, hogy nők is használták, de a szőrtelenítés, mint a női szépítkezés lépése csak a XIX. század végén vált egyre közismertebbé.

Ahogy változott a ruhadivat, rövidültek a szoknyák és a ruhák, úgy vált egyre fontosabbá az is, hogy a lábak simává váljanak. Az 1900-as évek közepére már egyre általánosabb volt a nők borotvahasználata is. Ma is tesszük mindezt, mert úgy érezzük, hogy ez elvárás, ugyanakkor abban a világban élünk, amikor egyre kevésbé akarunk megfelelni az elvárásoknak. Egyre fontosabbá válik az, hogy mi magunk hogyan érezzük, mihez van kedvünk. Ennél fogva pedig már nem mindenki nyúl borotváért, gyantacsíkért és más megoldás után. Köztük már hírességek is vállalják a szőrös lábukat, hónaljukat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)