Jump to content

Ha ég a bőr, keressük a megoldást otthon

2021. 07. 29. 19:00

Nemcsak a hőséggel kell számolnunk nyáron, hanem a napfény égető hatásával is. Ha mindezt a bőrünkkel teszi, akkor a barnulás csak a sokadik lépés. Előtte azonban a leégés fájdalmát tapasztalhatjuk meg.

A tudatosok és felkészültek táskájában valószínű, hogy mindig lapul egy kis flakon magas faktorszámú naptej, amellyel megelőzhető az, hogy a testünk bármelyik pontja megégjen és utána fájdalmat tapasztaljunk. Nem mindenki ennyire alapos. Akit megkap a nap, az számíthat bőrhúzódásra, fájdalomra. Mit lehet tenni, ha a leégés már megtörtént?

 

Amit már nagyanyáink is alkalmaztak

A leégett bőr hűtést igényel és őszintén szólva másra sem vágyunk. A hideg, jeges vízbe mártott törölközővel történő borogatás. Ha a vízbe öntünk egy kis almaecetet is, abba az csak jó, mert csökkenti a gyulladást, csökkenti a bőr irritációját is, valamint vitaminokkal és ásványi anyagokkal is táplálja a bőrt. Ha a borogatás nem tűnik elegendőnek, akkor engedjünk egy kádnyi langyos vizet, amelyhez adjunk egy csészényi almaecetet. Az így vett fürdő kellemesen lehűti a testet, a bőrt. Még annak a bőrfelületnek is jót tesz, amelyik le sem égett.

A borogatás történhet teával kiegészítve. Főzzünk zöld vagy fekete teát, amelyet hagyjunk kihűlni. Így adjuk hozzá a vízhez, amibe mártogassuk meg a törölközőt és azzal takarjuk be a leégett bőrt.

Az uborka nedvességtartalma miatt kedvelt természetes maszkalapanyagot adhat. Nemcsak a bőr regenerálását és hidratálást segíti és nem is csak a karikákat tüntetheti el a szemek alól, hanem a leégett bőr hűtésében, kezelésében is segít. Érdemes kicsit lehűteni a kígyóuborkát mielőtt felszeleteljük vékonyra és a kívánt területre helyezzük. Csinálhatjuk úgy is, hogy az uborkát turmixoljuk, talán így jobban tapad a bőrre. 20 perces használat után sokkal komfortosabban érezhetjük magunkat.

Az elődeink azt használták, ami a környezetükben volt. A tej és a tejtermékek is ezek közé tartoztak, így napégés esetén talán még ma is az jut eszünkbe, hogy a felületet kenjük be tejföllel. Ezzel csak óvatosan, mert a leégett felület amúgy is nagyon érzékeny és a tejfölben található tejsav azt csak tovább tetézheti. A tejfölben található baktériumok pedig még meg is fertőzhetik az amúgy is sérült és érzékeny bőrfelületet.

Az Aloe verát idehaza is ismerik már jó ideje és sokak otthonában már meg is található ez a csodanövény, mert a levélben található zselé anyag égési sérülések, sebek kezelésére kiváló. Éppen ezért a napégésre is kiváló, mert hűti a leégett bőrt, táplálja vitaminokkal, aminosavakkal. Az aloe vera csökkenti a gyulladást és regenerál.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)