Jump to content

A nem kívánt barnító hatás

2020. 08. 26. 19:00

Amíg a bőrünk esetén vágyjuk a napfénytől egészségesen tündöklő barna bőrre, addig a fogaink esetében még a halvány sárgát sem kívánjuk, nemhogy a barnát.

Az étkezési szokásaink kihatással vannak az egészségünkre és befolyásolják a megjelenésünket is. Kihatással van a bőrünkre, a hajunkra, a fogazatunkra.

A kávé, a tea, a bor és a dohány is elszínezheti a fogakat. Még a rendszeres fogmosás ellenére is jelentkezhet a fogak sárgulása, amely annak ellenére rondítja meg a fogsort, hogy amúgy a fogak épek. A fent felsoroltak mindegyike az, amely csorbíthatja a fogsorunk szépségét. Ezzel talán mindannyian tisztában is vagyunk, azonban vannak olyanok is, amelyre nem is gyanakszunk.

Citrusok

A C-vitamin pótlása egész évben fontos, de nyáron kimondottan kedveljük a hűs limonádét, amelyhez az egyik legfontosabb hozzávaló a citrom. Aztán van, aki a reggeleket alapvetően citromos vízzel kezdi, hogy a felfrissülés és a napi C-vitamin bevitel is meglegyen és az anyagcserét is beindítsa. A citromot azonban előszeretettel csavarjuk bele teába, szívesen fogyasztunk citrusos italokat is. Ezek azonban gyengítik a fogzománcot. Természetesen érdemes is fogyasztani, de a rendszeres fogyasztásuk esetén számítani kell arra, hogy a citrusok savas hatása megmutatkozhat a fogakon. A citromos folyadék annyira meggyengítheti a zománcot, hogy beszivároghat a zománcréteg közé, amely miatt az elszíneződés jelentkezik. Nem arról van szó, hogy a citromról bárkit le akarunk beszélni. Nemcsak egészséges, de szükséges is, azonban érdemes váltani tiszta vízre. Ha fogyasztunk is citromos, citrusos italt, azután legyen kötelezőszerű a tiszta víz fogyasztása, ha fehér fogsort szeretnénk.

A vörös mellett a fehér is

A vörösborról mindenki tudja, hogy a ruhán és a fogakon is nyomot hagyhat. Azt azonban jóval kevesebben tudják, hogy a fehér bor magas savtartalma miatt is veszélyt jelent a fogzománcra. Nemcsak meggyengíti a szerkezetet, de a fogak kellemetlenül érzékennyé válhatnak és az elszíneződés is jelentkezhet. Még ennek ismeretében sem kell lemondani se a vörös, se a fehér borról, azonban borfogyasztás után érdemes vizet kortyolgatni, hogy a savas kémhatást semlegesíteni tudjuk és ezáltal védhetjük a fogzománcot is.

A víz is lehet

Habár most azt írtuk, hogy a citrusos italok és borfogyasztás után érdemes vizet fogyasztani, van a víz, amely ha rendszeresen éri a fogainkat, akkor elszínezheti. Aki gyakorta jár uszodába, az a klóros vízzel is találkozhat. A klór pedig gyengítheti a fogzománcot és elsárgíthatja a fogakat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)