Jump to content

Nyári bőrvédelem

2020. 07. 22. 19:00

A nyári időszakban nemcsak a napszemüveg és a lengébb ruházat a kötelező eleme az utcára lépésünknek, de a bőr védelmére is gondot kell fordítani.

Ha nyaralás, ha kirándulás, az azt jelenti, hogy felkészülünk. Ruhát, iratokat, fontos használati tárgyak kerülnek a bőröndbe, hogy a nyaralás ideje alatt is jól érezzük magunkat. Ügyelünk a csereruhákra, amelyek között akad melegebb változat is. A ruhákon kívül nagy gondot fordítunk a szépségápolási termékekre is. Az alapvető termékek közé a tusfürdő, a fogkefe, fogkrém hozzátartozik, de nyaralás során a szúnyog- és kullancsriasztó, valamint a napégés ellenni kozmetikumok is a táskába kerülnek.

Akinek bőre égett már le, az többet nem kívánja átélni. A kisgyerekes családok pedig extra készültséggel felszerelkezve indulnak útnak, pláne, ha vízparti nyaralásra indulnak. Ma már az időjárásjelentés során felhívják a figyelmet az UV-sugárzás mértékére és a napégés elleni termékek is sokkal hatékonyabbak, mint régen volt. Ennek ellenére még most is azt kell leírni, hogy a mai napig nem létezik 100%-os védelmet biztosító napozókrém.

A magas faktorszámú, a bőr károsodását megóvó termékek is 98%-ban képesek védelmet biztosítani bőrünknek. Ezek az 50 faktoros készítmények, de már a 15 faktoros napégés elleni termékek is 90% feletti védelmet biztosítanak a nap káros sugarai ellen.

Ezek az értékek azonban attól is függnek, hogy milyen típusú, színű eleve az ember bőre. Függ a bőr vízháztartásától, a test szőrtől való fedettségétől is.

Sokan érzik magukat teljes védelemben akkor, ha magas faktorszámú napégés elleni termékkel lekezelik bőrüket. Ami a laboratóriumi keretek között több órán át védelmet nyújtanak, az a tűző napon jóval hamarabb elveszítik védelmező hatásukat, így még a legerősebb faktorszámú krémet is újból kell kenni a bőrre. Sőt az sem árt, ha azt vastagon visszük fel magunkra.

Volt idő, amikor a napégés elleni termékek gyér választéka azt jelentette, hogy órákon át rajtunk maradt a felvitt olaj, vagy krém, fehér vagy sárga foltot hagyva bőrünkön. Mára már nemcsak jóval nagyobb a kínálat, de spray, gél, hab is megtalálható, így egyenletesebben vihető fel a napvédő termék a bőrre és nagyobb hatékonysággal védelmezik a bőrt.

A napvédők kétféle módon védelmezhetik a bőrt hatóanyagaik szerint. Az egyik fajtájuk az, amelyek olyan szerves anyagokat tartalmaznak, amelyek fehér színük miatt nemcsak a fényt verik vissza, de a káros napsugarakat képesek elnyelni. Biztosabb megoldás a bőrnek, de ártalmas a természetre nézve, ezért már több helyen betiltották az ilyen készítmények használatát. A naptejek másik típusába a csillámos termékek tartoznak, amelyek apró csillámként a bőrön megtapadva tükörként verik vissza a nap sugarait. Hátránya az, hogy egy zuhanyzás hatására is eltűnik a bőrről, így megszűnik védelmező hatása is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)