Jump to content

Így fakít a stressz

2020. 01. 28. 19:00

Hányan mondják azt, hogy ne stresszeljünk annak ellenére, hogy köztudott, a stressz mindennapjaink szinte kötelező eleme.

Bármennyire is nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a stressz jelen legyen napjainkban, azért óvatosan mégiscsak bekúszik. Izgalomban, félelemben tarthat a munkahelyünkön, ahol aligha tudjuk még csak elkerülni is, de legalább az otthonunknak kellene annak a helynek lennie, ahonnan ki tudjuk zárni. A stressz nem mindig rossz, de ha már az életvezetésünkbe is beleszól, lehangolttá, étvágytalanná válunk, az életünk felett eluralkodik a stressz, az fizikálisan is megmutatkozik előbb vagy utóbb. Nemcsak a betegségekre gondolunk, hanem esztétikai megjelenésre is.

Hallottunk már olyan személyekről, akiknek életében olyan mértékű stressz volt jelen, amelynek következtében szó szerint beleöregedtek, beleőszültek. Egerekkel végzett kísérletekben ez konkrétan beigazolódott. Az intenzív stressz alatt élő, de amúgy sötét szőrű egerek néhány hét alatt teljesen megőszültek.

A stressz feldolgozásában segíthetjük saját magunkat. Mindenki kidolgozhatja erre a legjobb stratégiáját, de van az a fajta feszültség, amelyik ha nem is a vérünket, de a hajszálaink színét követeli.

Eleve genetikai sajátosság lehet az, ha valaki harmincas éveiben már őszülni kezd, éppen ilyen örökletes lehet a kopaszodás is. Érdemes megfigyelni, hogy a szülők milyen jellegzetességeket mutatnak, mert ha közülük valamelyikük korán őszülni kezdett, akkor erre nekünk is esélyünk van. Egy részről tehát örökletes hajlam lehet, de a természetes öregedés folyamata is beleszól az őszülésbe, és emellett még nagy szerepet játszhat a stressz is.

A sötét pigmentet termelő sejtek miatt rendelkezünk a ránk jellemző haj- és szemszínnek. A tartós stressz pedig az egész szervezetre hatással van, még a pigmentet termelő sejtekre is, azaz segíti azok leépülését.

Az idegeskedés tehát nemcsak a fizikai egészségünkre lehet ártalmas, hanem sejt szinten hat ránk. Ennek következtében az addigi hajszínünket elveszíthetve jelenhetnek meg a nem várt őszhajszálak.

Van mód arra, hogy eltüntessük az ősz hajszálakat hajszínezővel, hajfestékkel, de a tartós eredményt az garantálja, ha a stressz feldologázását és elengedését segítjük.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pexels.com)