Jump to content

Napi négy csésze kell, hogy a koffein hasson

2020. 01. 21. 19:00

A kávé évszázadok óta kedvelt italunk, amelytől a felfrissülést várjuk. A jó meleg fekete sokunk reggeli rutinjához hozzátartozó és nélkülözhetetlen eleme.

Megszoktuk már talán azt is, hogy hallunk jót és rosszat a kávéról. A mérsékelt fogyasztása a legtöbb esetben nincs rossz hatással a szervezetre, de mint minden, amit az ember túlzásba vihet, annak lehetnek ártalmai és ez igaz a kávéra is. Mérsékelt fogyasztásával tehát nem teszünk rosszat szervezetünknek.

A kávéra már ráhúzták a vizes lepedőt, állították már, hogy káros az egészségre. A mértéktelen fogyasztása minden bizonnyal, de a napi egy-két kávé elfogyasztása jót is tehet. A koffein felpörgeti elménket, energikusabbnak érezhetjük magunkat, és van, aki esküszik arra, hogy fogyásában is nagy szerepe van a kávénak.

Hozzáértő emberek szerettek volna bizonyítékot kapni arra a feltételezésre, hogy a kávé tényleg hatásos lehet a fogyásban. Ennek érdekében a kutatásba bevontak tesztalanyokat, akiket 24 héten keresztül vizsgáltak. Mindegyikük jellemzője volt, hogy túlsúllyal rendelkeztek. Esetükben arra voltak kíváncsiak, hogyan hat a kávé testsúlycsökkenésükre.

A csapat egyik felének naponta négy csészényi kávét kellett elfogyasztaniuk, míg a csapat másik fele napi ugyanennyi mennyiségű, de koffeinmentes italt fogyasztott a kísérlet ideje alatt. Ez utóbbi csapat annak tudatában volt, hogy koffeintartalmú italt isznak.

A féléves időszakban eszerint élt a két csoport minden tagja. A félév leteltével megvizsgálták az összes kísérleti alanyt. A testsúlyméréskor egyértelmű volt, hogy az igazi kávét fogyasztók esetében mérhető volt a súlyvesztés, de csakis az ők esetükben. Azok a tesztalanyok, akik koffeinmentes kávét ittak, szinte semmit nem fogytak.

A kísérleti idő alatt ugyanazt az életmódot folytatták a kísérletben résztvevő személyek, mint korábban, tehát nem kezdtek bele párhuzamosan egészségtudatosabb életmódba, mégis az igazi kávét fogyasztók súlya csökkenni kezdett, amelyre a koffein volt jó hatással. A kávéban található koffein ugyanis nemcsak a tudatunkat ébreszti fel, hanem az emésztőrendszert is felpörgeti. Ennek nemcsak a jobb és gyorsabb tápanyagfeldolgozás lesz az eredménye, hanem ennek következtében több kalóriát is eléget a szervezetünk, amely által beállhat a fogyás.

Talán soknak találhatjuk a napi négy csészényi kávé fogyasztását, de az megfelelő táplálkozás és mozgás mellett még az elfogadható mennyiséget jelenti. A négynél kevesebb kávé a szükséges mennyiség ahhoz, hogy még a fogyásban is szerepet játszhasson, és a legfelső határa annak, hogy a szervezetünkre nézve ne jelentsen kockázatot.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)