Jump to content

Hogy tekintesz a köldöködre?

2019. 08. 29. 19:00

A természet olyan alkotó, amelynek műveit a világ ismerheti. Az egyik csodája az ember, és maga az emberi szervezet.

A mai technikával és ismerettel már szinte mindent tudunk az emberi testről. Ismerjük minden szerv működését, a bonyolult rendszereket. Van egy olyan testrészünk, amely mindenkin megtalálható, de rendszerint takarásban van. Lehet szeretni, nem szeretni, lehet mély, vagy kifelé forduló, de köldöke mindenkinek van. Magzati korunkból származó maradék ez, amelynek születésünk után már nincs funkciója, ha nyoma igen.

Az emberek köldöke egyedi azonosítóként is működhetnek, mert mindenkié más. Még az egypetéjű ikrek köldökei sem egyeznek.

Az ember tehát az az emlős, aki rendelkezik méhlepénnyel, emiatt köldökkel is, de ez nem mindegyik emlősre igaz. Vagyis nincs mindegyik emlősállatnak köldöke.

A csecsemők születése után az újdonsült anyukáknak szembe kell nézniük gyermekük első „sebével”, a köldökcsonkkal. Van, aki fél azt tisztántartani, mert nem szeretne babájának fájdalmat okozni. A köldökcsonk azonban néhány nap múlva elszárad és magától is leesik, így a helyén keletkezik a köldök, amely szinte biztos, hogy kifelé emelkedik a hasfalból. A legtöbb esetben azonban a növekedéssel együtt a köldök befelé fog húzódni, de az emberek nagyon kicsi százalékánál kifelé türemkedő köldöke marad.

A várandós nő méhében fejlődő magzat a köldökzsinóron keresztül jut a növekedéséhez, az életéhez fontos tápanyagokhoz. Ez olyan kapocs anya és gyermeke között, amelyet a születés után fizikailag megszüntetnek. A várandós anyák pocakja főleg az utolsó trimeszterben kezd el látványosan növekedni. Ahogy nő a pocakban a magzat, úgy nő a pocak mérete is, és az addig befelé álló köldökű nő esetében is leginkább kifelé türemkedhet a köldök. Elveszítheti addigi alakját, és az akár mélyebb köldök is átalakulhat. A baba megszületése után a has visszahúzódásával arra is esély van, hogy visszanyerje régi köldökét, míg másoknak már sosem lesz olyan a köldöke szülés után, mint azelőtt volt.

A köldökben megállhat a víz fürdés, zuhanyzás után, de a férfiak esetében akár a köldökszösszel is lehet találkozni. Azért pont a férfiak esetében lehet köldökszöszről beszélni, mert esetükben a köldököt még szőrzet is körbeveszi, így a ruházatról testen maradó anyagmaradvány összegyűlhet a köldökben.

Nemcsak a szösz tapad meg a köldökben, hanem a szőr és az elhalt hámsejt is, de még ezeken túl is a baktériumok otthona lehet ez a testrészünk. Több száz baktérium kórokozó telepedhet meg az emberi köldökben, ezért annak tisztántartása nagyon fontos.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)