Jump to content

Fürdés helyett

2019. 08. 21. 19:00

A napi rutinunk közé tartozik a reggeli mosakodás, vagy zuhanyzás, este pedig elmaradhatatlan az akár lazító és tisztító fürdő, zuhany. Teljesen mindennapos ez, nem?

Mi történne, ha valamilyen oknál fogva megszakítanák ezt a napi rutint, és nem tudnál, vagy nem engednék, hogy megtisztálkodj?

Azon is megdöbbenünk a mai világban, ha egy nő nem borotválja a hónalját vagy a lábát, nemhogy azon, ha a fürdés, zuhanyzás nem tartozik a napi szokások közé. Hallhattunk már olyan híreket, hogy valaki tudatosan állt le a hajmosással, és bár kezdetben kicsit kényelmetlen volt, hogy a hajszálak összeálltak a zsírtól, egy idő után beindult a szervezet öntisztító folyamata és eltűnt az, ami miatt éppen megmossuk a hajunkat. Nem volt se zsíros, se korpás, nem állt össze és nem volt kellemetlen szaga sem a hajnak.

Belegondoltál már, hogy a hajjal ez működik, akkor talán az egész testünkkel is? Talán belegondolni is rossz, azonban kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy egyszerűen nincs lehetőség egy alapos tisztálkodásra. Akár egy mulatság is sikerülhet olyan jól, hogy elhagy az erőnk, mire a zuhany alá tudnánk állni, és ahelyett az ágyban kötünk ki. Igaz, hogy ilyen esetekben amint csak lehetőségünk adódik, azonnal veszünk egy kellemes zuhanyt.

Játsszunk el a gondolattal. Mégsem tudunk valami miatt lefürödni, hogyan reagál a szervezet? Volt, aki ezt kipróbálta, mégpedig a férfi arra volt kíváncsi, hogy ha semmilyen mesterséges szépségápolási terméket sem használunk, nem éri a bőrünket, milyen lesz az ember. A kéz és arc csupán vízzel történő mosásán kívül más nem tartozott bele a tisztálkodásába.

Bármilyen hihetetlennek tűnik, a testünk izzadságának kellemetlenebb szaga megszűnik, ha semmilyen illatosító terméket nem használunk. Természetesen nem fogunk illatozni, mint a spray-k, parfümök által, de egy idő után a szervezet kompenzál.

Valójában a napi akár többszöri fürdéssel lemossuk magunkról azt a védőréteget, amelyet a szervezetünk választ ki éppen azért, hogy a bőrt megvédje. Saját magunk ellen teszünk, ha naponta többször zuhanyozunk. Ha ritkáznánk, akkor a bőrünkön lévő olajos anyag el tudná végezni védelmi funkcióját. Kenjük magunkat testápolóval, és bekenjük arcunkat azért is, hogy arcbőrünk visszanyerje hidratáltságát. Lehet, hogy helyette csak annyi lenne a teendőnk, hogy ritkázzuk a fürdést?

Arról nem is beszélve, hogy a fürdési rituálé kihagyásával még időt is megspórolnánk.

Valószínűleg sokakat meggyőzött a fent említettek, és elfogadjuk, hogy valóban így lenne, azonban azt kevésbé tudjuk elképzelni, hogy mindenféle izzadás gátló, illatosító szer használata nélkül induljunk el a munkába.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)