Jump to content

Itt egy folt, amott meg egy másik

2019. 08. 14. 18:00

A gyermekek életében napi egy-két kék folt vagy kisebb sérülés a nyári időszakban majdcsak magától érthetőnek mondható, hiszen a szabadban töltött idő során sokat futkároznak, másznak, bújnak.

Ha visszaemlékszünk gyerekkorunkra, talán mi is emlékszünk azokra a sopánkodó tekintetre, amelyeket szüleink, nagyszüleink vetettek ránk, amikor megláttak koszosan, „harci sérülésekkel” teli.

A sebek mellett kék és zöld foltok tarkíthatják a gyerekek testét, és ha megkérdeznénk, hogy azokat hol és hogyan szerezték, jó részét talán meg sem tudnák tölteni. Nemcsak a gyerekek lehetnek így ezzel, hanem a felnőttek is. Javarészt a nők, akik a testükön lévő foltok eredetét próbáljuk megfejteni.

Az eleinte kék, majd később több színben is pompázó, testünkön jelentkező foltok valójában véraláfutások vagyis hematómák. A sérülések elszenvedésekor megpattannak az ütés, nyomás következtében a hajszálerek a szövetben és a vér a bőr alá kerül. Az elterülő vérből alakul ki a véraláfutás, és mialatt felszívódik, többféle színben pompázhat.

Hematóma bárki szervezetében kialakulhat, de tény, hogy van, aki hajlamosabb arra, hogy testén foltokat alakítson ki. Egyes gyógyszerek szedése is azt segíti, hogy a nyomás, ütés által véraláfutások jelenjenek meg a testen, mert meggyengítik a bőr szerkezetét, elvékonyítják azt.

Azt jól tudjuk, hogy a vitaminok mennyire fontosak a szervezetünk megfelelő működéséhez. A túlzott vitaminbevitel, valamint a túl kevés vitamin ugyanúgy gondot jelenthet. Ha a testünk kevesebb C-, valamint D-vitaminhoz jut, akkor a véraláfutások is sokkal inkább megjelenhetnek a testünkön.

A véralvadás rendellenességével kapcsolatos betegségek is okozhatják azt, hogy testünkön foltok jelennek meg.

Itt a nyár, a napfürdőzés, a strandolás időszaka. Talán már sokak rendelkeznek napbarnított bőrrel, de azt kevesen tudják, hogy a túlzott napozás is hematómák kialakulásához vezethet. A túlzásba vitt napozás nemcsak leégéshez vezethet, de öregíti a bőrt, és mindeközben fokozhatja a véraláfutások megjelenését.

El kell fogadni azt a tényt, hogy minden nappal öregebbek leszünk, és ez előbb vagy utóbb nyomot hagy rajtunk. A bőrünkön is, de nemcsak ráncok formájában, hanem a hematómák is gyakrabban megjelenhetnek testünk bármelyik pontján. Ez annak köszönhető, hogy gyengül a bőr szerkezete, már kevésbé lesz rugalmas.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)