Jump to content

Az erőt és egészséget adó napfényben mikor fürdőzöl?

2019. 07. 30. 19:00

Mást várhatunk a nyártól, de a legtöbben azért kedveljük ezt az időszakot, mert az öltözködésünk lazább, néhány ruhadarabot jelentő, meleg van, és nem utolsó sorban ez a nyaralás ideje.

A gyerekek hosszú nyári szünetének idejére tervei a legtöbb szülő is, hogy egybefüggő szabadságot vesz ki, mert a nyaralást is kiélvezik, valamint az otthoni teendőket is meg kell oldani. Az egész éves hajtás után ki ne vágyna a semmittevésre, a pihenésre? Ezt természetesen nemcsak nyárra lehet időzíteni, és nem is csak az utazás teszi teljessé a pihenést, de sokan vágynak arra, hogy ne az otthoni közegben kelljen lenni.

A nyár sokak számára jelent egyet a nyaralással, és a nyaralás pedig a vízparti, vízhez közeli kikapcsolódást is adhat. Akik eleve vízparti nyaralóhelyet keresnek fel, eleve eldöntött cél a fürdőzés, a napozás, a barnulás, de másfajta nyaralás is megadhatja ezeket az élményeket.

Egy biztos, hogy ha nyaralni megyünk, akkor arra vágyunk, hogy kipihenhessük magunkat. Sőt arra is vágyunk, hogy abban a néhány napban ne a főzés, munka körül járjon az eszünk, ezért megengedünk magunknak éttermi kosztot, vágyunk arra, hogy semmit ne csináljunk. Az aktív pihenés mellett (strandolás, kirándulás, az új környezet felfedezése) mellett sokak élvezik, ha kifeküdhetnek a napra vagy az árnyékba és átadhatják magukat a napfürdőzésnek. Egy koktél és/vagy egy jó könyv társaságában nemcsak a szervezetünk töltődhet fel D-vitaminnal, hanem a lelkünk is.

A tél utáni tavasz sem biztos, hogy kellő mennyiségű napfénnyel áld meg minket, ezért nem csoda, hogy nyáron vágyunk a napra. Lengébb öltözékben, sőt fürdőruhában mutatjuk meg magunkat a napnak, hogy minél inkább simogassa a bőrünket. A napfény ugyanis nemcsak barnábbá teheti a bőrünket, hanem szebbé is, ráadásul boldogabbá is lehetünk.

A túlzott napon tartózkodás, valamint az UV sugárzás szempontjából a legkritikusabb időszakban történő napozás, fürdőzés természetesen nem javasolt még akkor sem, ha magas faktorszámú napvédővel kenjük le magunkat. Ebben az időszakban tartózkodni érdemes a napfürdőzéstől, vagy csak rövid időszakot jelentsen.

A napozás nemcsak leégést adhat, persze azzal is számolni lehet, ha nem védekezünk. Ha azonban jó időben és jó ideig tesszük ki magunkat az éltető napsugárnak, akkor boldogságot ad. A szabadságunk ideje alatt átélt nyári reggelek, a napozás, a fürdőzés, a lemenő nap sugarai boldogsággal töltenek el. Ez így van akkor is, ha még (vagy már) nem élvezhetjük a szabadságot, mert előtte vagy már utána vagyunk. A reggeli kávé elfogyasztása, vagy egy délutáni strandolás, szabadtéri program ugyanúgy feltölthet.

Hagyjuk is a napnak, hogy tegye jótékony dolgát, ugyanis megalapozhatja a bőrünk szépségét, amennyiben nem esünk túlzásokba. Több lehetőség van arra, hogy szabadtéri programokat szervezzünk családunkkal, barátainkkal, így a nyár, a napsütés egy másik módon is támogatja jókedvünket, hangulatunkat.

Az egészségesen barna bőr arra utal, hogy sok időt töltöttünk napon, amely talán a kikapcsolódásra, a feltöltődésre is lehetőséget adott.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)