Jump to content

A viszketés nagy úr, de tehetünk ellene

2019. 06. 29. 19:00

A kánikulát megelőző kimondottan esős időszak kedvezett a szúnyogok szaporodásának, majd a meleggel kirajzottak a vérszomjas, de annál apróbb rovarok, tönkre téve sokak szabadban való tartózkodását.

Megelőzés, vágják rá azonnal nagyon sokan. A szúnyogokat ki lehet űzni különböző termékekkel és eszközökkel az otthonunkból, és a fújós szúnyogmentesítő spray-k használatával némileg elkerülhető az is, hogy ezek a kellemetlen vérszívók megközelítsenek.

Működőképes is ez, de most olyan szúnyoginvázió van, hogy még azokat is megcsípik a kellemetlenkedő rovarok, akiket annyira nem kedvelnek. Előfordulhat, hogy még az elővigyázatosság ellenére is megcsípnek a szúnyogok, és attól kezdve a viszketés csillapítása, a duzzanat csökkentése a cél.

A szúnyogok által az emberi szervezetbe juttatott anyag hatására túlérzékenységgel reagálhat, amelyet azonnal megérezhetünk, de van, hogy kis időnek el kell telnie, mire a csípés helye meglátszik és a viszkető érzés jelentkezik. Aki érzékenyebb a szúnyog nyálában található vegyi anyagra, annak csípése sokkal látványosabb lehet, a viszketése pedig elviselhetetlen.

A már meglévő csípések viszkető érzését csillapító termékek is megtalálhatók a boltokban, gyógyszertárakban, drogériákban, de ha nincs otthon, még a háztartásunkban is lehetséges olyan szer, amely kiválóan alkalmas a viszketés enyhítésére.

Ha a szúnyogcsípésre valaki hevesebb allergiás reakciót mutat, de a bére kevésbé érzékeny, akkor jó megoldást nyújthat a természetes almaecet. Antibakteriális hatása csökkenti a gyulladást, nyugtatja az irritált bőrt és persze megakadályozza, hogy az elkapart, elvakart sebek elfertőződjenek. Az ecet szaga hamar elpárolog, és bár nem mindenki kedveli az ecet szagát, áldásos és természetes megoldás lehet a szúnyogcsípés ellen.

Ha már a természetes ellenszerről beszélünk, akkor a citromot is meg kell említenünk, amely nemcsak a hűsítő limonádéhoz fog jól jönni, hanem a friss szúnyogcsípésre is kiváló lehet. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és összehúzó hatásának köszönhetően enyhíti a viszketést, fertőtleníti az elvakart sebet. Egy félbevágott citrommal kenjük be az adott felületet. Naponta többször meg lehet tenni, és természetesen ez igaz az almaecetes enyhítésre is. Gondoltad volna, hogy ennyi viszketést enyhítő megoldás létezik?

Csakhogy a fránya csípések nem csak néhány darabot jelenthetnek, hanem akit annyira szeretnek ezek a kellemetlenkedők, lehet, hogy az egész testüket számos csípés borítja. Vásároljunk Epsom-sót, amelyből egy bögrényit a kellemes fürdővízbe kell önteni, és nincs más dolgunk, mint egy kellemes fürdőt venni. A bőrnyugtató hatású, de hasonlóan jó megoldást jelenthet, ha egy bögrényi zabpelyhet harisnyába csomagolunk, beleengedjük a fürdővízbe és együtt ázunk azzal.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)