Jump to content

Sportolás mellett így táplálkozz!

2019. 05. 16. 19:00

A táplálkozás nemcsak örömet jelenthet, de egyben értelmet is, mert a szervezetünkbe bevitt étel a test üzemanyaga.

Olyan ez, mint az autók esetében. Ha kifogy az üzemanyag, akkor lassul végül leáll az autó. Táplálék nélkül az ember is lassul, és leáll. Természetesen az sem mindegy, hogy mi az, amit fogyasztunk.

Az egészségünk érdekében megfelelő élelmet kell fogyasztanunk. Amennyiben egészségtudatos életmódra váltunk, abba bele kell tartoznia a mozgásnak is. A sportolás mellett azonban még nagyobb gondot kell fordítani az étkezésre. Akkor is, ha csak azért mozgunk, hogy egészségünket és alakunkat karbantartsuk, és akkor is, ha aktívan, akár versenyszerűen sportolunk.

A sportolás egy dolog, de figyelembe kell venni magát a mozgásformát, ugyanis másmilyen és más arányú tápanyag szükséges egy hosszútávfutó számára, mint egy birkózónak. A különböző sportokat űzők számára, az egyénileg összeállított étrenddel lehet támogatni az egészségüket és az erőnlétüket is.

Van néhány alapszabály, amelyet a mozgás szeretetéért, a fogyásért sportolók és a versenysportolók számára is érdemes betartani.

A fehérjebevitel támogatja az izmok fejlődését és még akár a fogyást is segíti. Ez tény, éppen ezért sokan koncentrálnak a fehérjére, de a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni igyekeznek a szénhidrátok bevitelét. Ennek oka főleg az, mert az elhízástól tartanak. Márpedig az erőnlétet igénylő sportokat űzők számára erőre van szükség, amelyet a szénhidrát biztosíthat. Ha a sportolók étrendje jól összeállított, akkor az a fehérje mellett némi szénhidrátot is tartalmaz.

Egy fontos szabály, nemcsak a sportolók és a fogyókúrázók számára, a reggeli a legfontosabb étkezés legyen. Aktív sportolás esetében pedig sose hagyjuk azt ki, sőt, lakjunk jól. Az aktív sportolást nem lehet bírni energia és tápanyag bevitele nélkül. A test készletei kimerülnek. Nem azért érezhetjük magunkat enerváltnak, és fáradtnak, mert a mozgás kivette belőlünk az erőt, hanem eleve nincs felszabadítható energiája a szervezetnek. Az aktív sporttal sok kalóriát éget el a szervezet, éppen ezért a kimerült raktárakat fel kell tölteni.

Nem lehet, és nem is érdemes teljesen kiéhezve belekezdeni a mozgásba. Ha farkas éhesen kezdünk el mozogni, se kedvünk, se energiánk nem lesz ahhoz, de a jól megtömött gyomorral végzett sportolás is ugyanolyan kellemetlen. A sportolás előtt bevitt táplálék éppen ezért legyen gyorsan felszívódó. A mozgást követő maximum egy órán belül ugyancsak kötelező érvényű fehérjében és szénhidrátban is gazdagabb táplálékot fogyasztani. Attól függően, hogy milyen sportot űzünk, a táplálék arányaira kell figyelni. Ezt szakemberek tudják leginkább előirányozni egyénre szabottan.

Az aktív mozgás egyértelműen izzadással jár, amely maga után vonja azt, hogy ügyelni kell a test hidratálására.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)