Jump to content

A cél a normál érték elérése

2019. 05. 13. 19:00

A túlsúllyal és annak következtében kialakuló betegségekkel küzdők sokkal sűrűbben foglalkoznak a diétával, fogyókúrával, a mozgás fontosságával, az életmódváltással, és több fogalom is ismertebb számukra.

Ha azt látjuk leírva valahol, hogy BMI, az nem egy intézmény rövidítését takarja. A gyakorlott szemnek megszokott lehet ez a három betű látványa, amely az angol body mass index kifejezést takarja. Body mass index, azaz testtömegindex, és így már sokkal többek számára válik ismerőssé, sőt értelmessé.

A testtömegindex az a mérőszám, amely figyelembe véve a személy magasságát, testsúlyát, egy értéket kapva besorolhatóvá válik, hogy a normál értékhez, vagy az alattihoz, felettihez tartozik. A BMI kiszámításához ismerni kell a testmagasságunkat, és a súlyunkat. A testsúlyunkat osztani kell a testmagasságunk négyzetre emelésének értékével. Egy 180 centis ember súlya 80 kg, akkor 80:1,80x1,80= 24,69-es értéket kapunk.

 

BMI

Csoportosítás érték szerint

16 alatti érték

Kóros soványság

16-16,99

Mérsékelt soványság

17-18,49

Enyhe soványság

18,5-24,99

Normális testsúly

55-29,99

Túlsúly

30-34,99

I. fokú elhízás

35-39,99

II. fokú elhízás

40 feletti érték

Súlyos, III. fokú elhízás

 

A táblázat alapján leolvasható, hogy az érték még a normálishoz tartozik.

Nem árt tisztában lenni saját testtömegindexünkkel, mert tisztában lehetünk azzal, hogy milyen állapotban van a testünk, és milyen veszélyekkel kell szembenéznünk. Jól ismert ugyanis az a tény, hogy a jólét a hízás melegágya, és az adatok ezt alá is támasztják. A normál értéket meghaladva egyre nagyobb annak az esélye, hogy betegségek alakuljanak ki az embernél. Kimutatták azt, hogy akinek a BMI értéke 30 és 35 közötti tartományban van, azok esetében 70%-kal (!!!) nagyobb az esélyük arra, hogy szívelégtelenség alakuljon ki. A 30-at meghaladó testtömegindex mellett a diabétesz egy ugyanolyan mumus lehet, mert esetükben jóval nagyobb a lehetőség arra, hogy kialakuljon a cukorbetegség.

A túlsúly és annak egészségünkre gyakorolt káros hatása általános probléma, de talán az is kezd divattá válni, hogy odafigyeljünk arra, hogy mit fogyasztunk el, valamint a rendszeres testmozgásra egyre nagyobb az igény. A normál BMI érték érdekében is tenni kell.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)