Jump to content

Kötelező a vacsora elhagyása?

2019. 03. 04. 19:00

Sokak számára a fogyókúra vagy diéta egyet jelent azzal, hogy egészséges élelmiszerek közül állítják össze napi betevőjüket, igyekeznek a mozgást is rendszerezni és a vacsora fogyasztása szigorúan elvetett ötlet.

Magunk körül is sokfelől hallhatjuk azt, hogy ha nem is vág bele valaki fogyókúrába, mert nem is kell nagy súlyfeleslegtől megszabadulnia, a vacsorákat rendre elhagyja annak érdekében, hogy ezt az állapotot tartani tudja. Mások a fogyókúrát és a diétát is azzal egészítik ki, hogy szánt szándékkal elhagyják a vacsorát.

A reggeli fontosságára a szakemberek is felhívták már a figyelmünket. A reggeli tehát nem elhagyható étkezésünk, de vajon a vacsora igen? A fő étkezéseink ugyanis a reggeli, az ebéd és a vacsora. Megfelelő energiát és tápanyagot biztosítunk akkor szervezetünknek, ha rendszeresen elmarad a vacsora?

A vacsora egyik főétkezésünk, ezért tartósan elhagyni nem érdemes. Sőt a helyes táplálkozási szokás mindenki számára az lenne, ha nemcsak ez a három étkezés lenne biztosított, hanem a napi ötszöri. Ehhez azonban az is hozzátartozik, hogy kisebb mennyiségek, és egészséges alapanyagokból összeállított étrenden kellene élni, ha naponta ötször ennénk.

Az életünk tele van rohanással, határidők betartásával, megfelelési kényszerekkel, teendőkkel. A legtöbben már ott elszúrják a napi ötszöri étkezés sémáját, hogy a reggelit kihagyják, és napközben sem nagyon állnak meg étkezés szempontjából. Talán csak az ebédidő az, amikor nagyobb figyelmet szentelnek többen a testükre. Ha ilyenkor sem egészségtudatos ételekben gondolkodnak, azzal egyáltalán nem tesznek jót maguknak. Este, amikor fáradtan hazaérnek, lehet, hogy első útjuk a hűtő felé vesz. Ők azok, akik a vacsorát nem tudják és nem is akarják kihagyni, mert farkaséhesek.

Ezen változtatni eleve a tudatunkban szükséges. Ha az elgondolás megszületett, hogy új életmódot kell bevezetni, ahhoz megfelelő felkészülés szükséges, vagyis be kell szerezni egészségtudatos élelmiszereket. Jobb a reggelinket még otthon elfogyasztani, vagy legalább a saját készítésű reggelit elfogyasztani az iskolában, a munkahelyen. A rostokban, vitaminokban gazdag ételeket változatosan el lehet készíteni. Tízóraira, uzsonnára is odakészíthetünk gyümölcsöt, zöldséget. A vacsorát sem kell törvényszerűen kiiktatni annak érdekében, hogy az alakunkon és a mérlegen kedvező változás mutatkozzon meg.

Él a köztudatban az a szabály, hogy este hat után már ne együnk semmit. Ez azonban azokra vonatkozhat, akik már nyolckor alvásra készen az ágyban vannak. Való igaz, hogy elalvás előtt két órával már nem jó semmit bevinni a szervezetbe, de ha a lefekvés későbbre tolódik, akkor szénhidrátokban szegény vacsora még elfogyasztható. Egyszóval nem mindegy, hogy mit eszünk vacsorára.

Lefekvés előtt nem szabad megterhelni a szervezetet, hiszen éjszaka regenerálódik a test. Amennyiben a nap folyamán a megfelelő energia bevitel megtörtént, sőt, azon túl is, a vacsora elhagyható. Más esetekben a szerényebb, kalóriában és szénhidrátban szegény vacsora megengedett. Ha ugyanis bő ebédünk és némi édesség is beletartozott a napba, de nem fejeljük meg vacsorával, akkor az ebédkor bevitt energiamennyiséggel fog a szervezetünk gazdálkodni. Az esti nassolást ezért is érdemes elkerülni. A diétás vacsora után nem ér teletömni magunkat édességekkel. Hacsak nem a hízás a vágyunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)