Jump to content

Az alakformálás ne csak álom, hanem valóság legyen

2019. 02. 19. 19:00

Megcsaphatott a hétvégi tavasz szele mindenkit. A reggeli és az esti hűvös időt nappal megtöri a napfény és annak éltető melegsége. Nemcsak a természet kezd nemsoká nyílni, hanem mi is.

Nincs az az ember, aki ne kedvelné azt az érzést, amit a tavasz vált ki. Még akkor is, ha a jó idővel együtt a tavaszi fáradtság is jelentkezik. Az ellen a legjobb gyógymód (habár a tavaszi fáradtság csak egy állapot és nem betegség), ha egészségesen táplálkozunk, odafigyelünk arra, hogy elegendőt pihenjünk és iktassuk be a mozgást a napi ritmusunkba.

Apropó mozgás. Az irányított, közösségben történő mozgás általában nagyobb kedvet ad az embernek, valamint ha már befizetünk bérletre pénzt, azt nem szeretnénk elkótyavetyélni, ezért az otthoni edzésénél eredményesebbek szoktak lenni, ha edzőterembe járunk el. Szánj rá időt és energiát, ha el is szeretnél érni valamit. Az otthoni edzés is lehet eredményes, de ahhoz nagy elszántság, akaraterő szükséges, ami kevesek számára tartható hosszú távon. Ha már arra adtuk a fejünket, hogy rendszeresítjük a mozgást, akkor össze lehet fogni a barátokkal és akár többen elindulhatunk a fogyás, az alakformálás, az egészség fenntartásának útján.

A mozgás mellett az étrend a másik nagy befolyásoló tényezője fogyásunknak. A káros szenvedélyekről való lemondással sokat tehetünk magunkért, de csak akkor támogatjuk igazán a szervezetünket, ha megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot veszünk magunkhoz. Úgy támogatjuk a szervezetünket, ha az étkezésinkbe minél több gyümölcsöt és zöldséget is beiktatunk. A fogyókúra, a diéta sosem szabadna, hogy éhezést jelentsen. A folyadékpótlásra való odafigyelés mellett olyan étrendet szükséges tartani, amely támogatja a test erősítését, a túlsúlytól való megszabadulást és az egészséget. Ha túlzottan megvonunk a szervezettől fontos tápanyagokat, lehet, hogy fogyás is jelentkezhet, de amellett kárt is okozhatunk a szervezetünk bonyolult működésében. A vitaminok bevitele mellett az egészséges zsírokra is ügyelni kell, ugyanis némelyik vitamin csak a zsírok segítségével képesek beépülni a szervezetbe.

Az eredmény eléréséhez idő szükséges. A legnagyobb problémánk éppen ez az. Néhány napos ugyan, de annál áldozatosabb mozgás után várnánk a csodát a testünk kritikus pontjain. Lehet, hogy az első pozitív megmutatkozásokhoz heteknek kell eltelniük. Megnyugtatunk mindenkit, hogy a nagyon gyorsan elért látványos változás nemcsak egészségtelen, de a jojó effektust feltételezi. Vagyis több súlyfelesleg fog visszakúszni a testre, mint amivel azelőtt számoltunk. Maradjunk inkább csak az egészséges étrendnél, a mozgásnál. Ennél hatékonyabb alakformálás nincs is.

Ne higgyünk a könnyű és gyors fogyást ígérő csodaszereknek. Jó lenne úgy fogyni, hogy ne csak a súlyunkból veszítsünk, de egyben az alakunk is úgy formálódjon, ahogy szeretnénk. Testmozgás nélkül, bogyók bevételével nem lehet kivitelezni. Ezt jobb elfogadni és olyan mozgást kell keresni, amelyben megtaláljuk az örömünket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)