Jump to content

Fáj a hajam, de fájhat egyáltalán?

2019. 02. 01. 19:00

A fájdalom sokféle lehet helye, erőssége szerint is. Minél jobban figyelünk rá, annál inkább érezhetjük a fájdalmat. A fájdalom csillapítására is sokféle megoldásunk lehet.

Olykor elég egy anyai puszi vagy ölelés, hogy az apróbb balesetet elszenvedett gyerkőcünk lelki és fizikai sebeit is gyógyítsuk, de egy ölelés nem elég a kínzó fejfájás, fogfájás esetében. bármink fájhat egy sérülésnek, betegségnek köszönhetően, de a hajra ez nem igaz. Ennek ellenére mégis szoktuk azt a kifejezést használni, hogy fáj a hajunk. Ismerős az érzés?

Igaz, hogy azt is meg tudjuk fogalmazni, hogy nem a hajunk az, ami valójában fáj, hanem a hajas fejbőrünk. Főleg akkor és azok tapasztalhatják meg a fájdalomnak nem túl erős, de kellemetlen változatát, amikor egész nap copfban, erős kontyban, fonatban viselte a haját és nap végeztével szabadjára engedik tincseiket. Ezért érezhetjük akkor is, ha több nap után, aktuálissá vált hajmosásunk előtt beletúrunk a hajunkba és szinte fáj a hajunk. Na jó, a bőrünk fáj. Mégis úgy szoktuk ezt a fajta fájdalmat megnevezni, hogy fáj a hajunk.

A hajszálakon természetes módon zsírréteg képződik. A fejbőr által termelt faggyú ugyanis kiül a hajszálakra. Nemcsak elnehezíti a hajszálakat a faggyú, hanem gyulladást is okozhat, mert a fejbőr nem tud szabadon lélegezni. A kialakult gyulladás miatt viszketni kezd a bőrünk és óhatatlanul is odanyúlunk, megvakarjuk. A körmünkkel felsértjük a bőrt, ami még súlyosbítja a már amúgy is kialakult gyulladást. Az, hogy faggyú termelődik teljesen természetes, vagyis tőlünk független, de az, hogy a vakarással csak súlyosbítjuk a helyzetet, az már csak a mi hibánk. Ha a gyulladás komolyabbá válik, érezhetjük úgy, mintha a hajunk fájna. Ezt úgy lehet a legkönnyebben orvosolni, ha megmossuk a hajunkat.

A kiszáradt fejbőr is okozhatja azt az érzést, hogy fáj a hajunk. Amennyiben a fejbőrünk nem rendelkezik elegendő nedvességgel, úgy a bőr a szárazság miatt kirepedezhet, vagyis megjelenik a korpa. Emellett fenyeget az a veszély is, hogy a bőr érzékenyebbé válik és bármilyen fertőzés sokkal könnyebben megtámadhatja a fejbőrt. Ennek következtében megjelenik a korpa, gyulladás lép fel, ami fájdalmat okozhat a fejbőrön. Ha túl száraz a fejbőr, használjunk minőségi hajpakolást és hajbalzsamot.

A "hajfájás" érzése azonban frissen mosott haj esetében is jelentkezhet, amelynek oka az lehet, hogy túl sok hajápoló szert alkalmaztunk és az nem jól lett leöblítve. A vegyi anyagok irritálhatják a fejbőrt, gyulladást és sebet okozva.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)