Jump to content

Hogyan ne legyen lelki ismeretfurdalással teli a karácsony?

2018. 12. 24. 19:00

Talán mindenki várja már a karácsonyt. Ha az ünnepi tömegnyomor, a boltok zsúfoltsága, az idegeskedés nem is a leghőbb vágyunk, érezzük, hogy a pihenésre is van némi esélyünk.

Sokan utaznak el ilyenkor közeli vagy távolabbi rokonokhoz, vagy egyszerűen csak messzebb a világtól, hogy egészen más környezetben és a teljes pihenést választva adják át magukat az ünnepeknek. A legáltalánosabb azonban mégiscsak az, hogy a szeretteink körében, szűkebb vagy tágabb családtagjainkkal együtt töltjük otthon az ünnepeket. Mindegy, hogy meghívottak vagyunk valahová, vagy nálunk gyűlnek össze a rokonok, akkor is nagy feneket kerítünk az ünnepnek. Az ajándékok megvásárlása és átadása izgalmas része a karácsonynak. Miután megnyugodtunk, hogy mindenki megkapta azt az ajándékot, amit szántunk, már emelkedettebb hangulatban foghatunk neki az ünnepi eszem-iszomnak. Az asztal karácsonykor roskadásig meg van rakva mindenféle földi jóval. A vendéglátók nagy energiákat mozgósítva rakják meg az asztalt és az érkező vendégek is hozhatnak magukkal finomságokat, amelyek az ünnepi fogások számát csak növelik. A sok finomság között kellene megtalálni az önuralmunkat.

A diétázós időszak végét jelentheti a karácsony, mert ki az, aki ilyenkor szeretne kimaradni a finomabbnál finomabb ételekből? Ha azonban nem szeretnénk, hogy az új év már rögtön az elején plusz kilókkal kezdődjön, akkor a mértéktartás módszerét érdemes alkalmazni. Mivel az ünnepi asztal finomságokkal van tele, büntetés lenne, ha nem ehetnénk az édességekből, a hizlalónak számító finomságokból.

A döntés a saját kezünkben van. A mértéktartó módszer szerint mindenből lehet enni, de csak addig a szintig, amíg nem érezzük úgy magunkat, hogy mindjárt kidurranunk. Még a teltségérzés előtt abba kell hagyni az evést, de így legalább nem marad bennünk tüskeként, hogy minden jóból kimaradunk.

Dönthetünk úgy is, hogy elengedjük magunkat az ünnepi időszakra, és mivel szinte minden napra megvan a programunk, úgy az evésből sem maradhatunk ki. Sőt mi több, nem is akarunk. Ha arra döntünk, hogy a mértéktartást ebben az időszakban elengedjük, akkor tegyük úgy, azonban a „sírást” is tegyük félre. Ne okozzon lelki furdalást, ha arra döbbenünk rá, hogy már megint eszünk, és mit eszünk.

A karácsonyi időszak és a szilveszter is kikapcsolódásra okot. Vendégek ékeznek hozzánk, mi is meghívottak lehetünk. Az evés pedig mindenkor része az ilyen összejöveteleknek. Ha tudjuk, hogy megint nagy evéssel állunk szemben, akkor készítsük magunkat arra fel. A nagyobb étkezések között tartsunk lazábbakat, vagy eleve toljuk ki a reggelik idejét, ilyenkor úgyis tovább pihenhetünk. Nem muszáj minden otthon lévő édességet végigkóstolni, mint ahogy a nap végén sem kell evéssel zárni.

Mérlegelj akár minden nap. De szó szerint. Az egy jó kiindulási alap lehet ahhoz, hogy mennyire kell mértéktartónak lenni, vagy mennyire engedheted el magad.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)