Jump to content

A négy leghizlalóbb karácsonyi nyalánkság

2018. 12. 10. 16:30

Mielőtt rámarkolnál a második adag hókiflire, a sokadik mézeskalács kíséretében némi forralt borral leöblítve, van valami, amit feltétlenül tudnod kell!

Nem, nem csak azt, hogy az óévet sok plusz kilóval fogod búcsúztatni, ha cukortól ragyogó, szénhidráttól dagadó aprósütemények által tarkított karácsonyi asztalon haladsz fogásról fogásra megállíthatatlanul. Hanem azt is, hogy mely sütemények azok, amelyeket sürgősen tiltólistára kell tenni, ha nem tíz csak három kiló plusz szeretnél felszedni az ünnepi lakomák alatt.

Linzer

A linzerek és az omlós tésztából készült sütemények sajnos az elsők, amelyeket érdemes száműzni a karácsonyi asztalról a 2019-es diétaőrület elkerülése végett.

Noha mi inkább a mézeskalács imádó nemzeteket képviseljük, azért sokunk asztalán megtalálható decemberben a nassolásra felkínált linzer is. Az egyetlen gond ezzel az elképesztően finom, édes, cukros, vajas, gazdag ízvilágú süteménnyel, pont ez: az alapanyagok. Számszerűsítve a dolog még rosszabbul néz ki, ugyanis, általánosságban egyetlen linzer nagyjából 5 gramm zsírt és mellé 100 kalóriát tartalmazhat, nem beszélve arról, hogy néhány szem elfogyasztásával a napi cukormennyiséget már bőven fedeztük. Ez a WHO irányelvei szerint jelenleg 25 gramm.

Szóval a legjobb lenne egy-két szemnél megállni, de hát… A kísértésnek ellenállni nehezebb, mint meg sem venni.

Mézeskalács

Nos, fentebb már utaltunk rá, de sajnos a karácsony legkedveltebb süteménye is iszonyatos kalóriabomba. A rengeteg cukor mellé, még több tészta, azaz üres szénhidrát társul, a kettő párosítása pedig szintén katonánként 100 kalóriával gyarapítja a napi bevitelt. S akárcsak a linzer esetében, itt sem tudunk megállni két-három darabnál.

Sütemények hájas tésztából

Kell ennél többet mondani? Mivel karácsony tájékán és úgy egész decemberben a házi sütés felénél a leveles tészta, avagy hájas tészta komoly szerephez jut, nem mehetünk el mellette szó nélkül. Már csak azért sem, mert a szóban forgó tészta 100 grammja 423 kalóriát tartalmaz, amiból 29 gramm zsír és 34 gramm szénhidrát. Viszonyításképp: egy intenzív kardióedzés során, ami lehet futás vagy bicikli, a szervezetnek minimum 60 gramm szénhidrátra van szüksége óránként.

Szóval, mennyit is kéne majd futnod, hogy ledolgozd a háromfalatnyi süteményt?

Szeszélyes szeszek

Nincs karácsony Kevin nélkül, de bor, sör, pálinka és pezsgő nélkül sem. Nem kérdés, hogy csínján kéne bánni az alkohollal, és nem csak azért, mert eléggé cudar másnapot okoz no meg a májra is nagy terhelést ró, hanem azért is, mert elképesztő módon hizlal. A jó szesz alapja ugyanis a töméntelen mennyiségű cukor.

Három-négy italból egy komplett ebédnyi kalóriatartalom kijön, és akkor még nem is beszéltünk a lágyabb, még cukrosabb krémlikőrökről. Ha nem akarsz lemondani az alkoholos élvezetekről, akkor próbálj a száraz vörösborra szorítkozni, ugyanis ezutóbbi a legkevésbé hizlaló.

Persze nem maradhat le a listáról a csoki és a bejgli sem, de valószínűleg, azt már mindenki kikövetkeztethette, hogy miért olyannyira hizlaló.

(Forrás: marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)