Jump to content

A hideg és a sport összefér, ha okosan csináljuk

2018. 12. 02. 19:00

Ősszel megkezdjük a szervezetünk felkészítését a télre, vitaminokban gazdagabb tápanyagokkal esetleg étrend-kiegészítőkkel, és ugyanúgy az otthonunkat, otthonunk környékét is téliesítjük.

Az ősz és a tél  nagy változást hoz a természetben és a hőmérsékletben is. Ehhez igyekszünk igazodni az öltözködéssel is. A napos órák száma egyre kevesebb, esős, hidegre kell számítanunk, és a napfény hiánya búskomorrá tehet. Ismert, hogy a mozgás mennyire jót tehet egészségünkkel, kitartásunkkal és aktivitásunk fenntartásával. Talán nehéz rávenni magunkat, de ha egyszer ráérzünk az ízére, örömmel és még inkább látványos eredménnyel kecsegtet, a kedvünk is megjön a mozgáshoz.

Könnyebben működik tavasszal, amikor elhatározzuk, hogy bikini szezonra megszabadulunk a súlyfeleslegtől és formába hozzuk magunkat. A kánikula is visszavethet az edzésekben, de ugyanúgy hátráltathat a nagy hideg is.

Télen több réteget veszünk magunkra. Alkalmazkodunk a kinti hideghez, és a munkahelyünkre beérve akár több rétegtől is meg kell szabadulni a fűtés miatt. Sokunk szereti a friss hideg levegőt, de talán arra mégsem vesszük rá magunkat, hogy ebben az időszakban is sportoljunk. A szabadtéri sportolást pedig sokan el sem tudják képzelni a hideg miatt.

Sportolni edzőteremben is lehet, a csapatjátékokat sportcsarnokokban lehet űzni, fedett, fűtött és védett helyen, így a sportolásnak semmi akadálya nem lehet, hacsak mit magunk nem szabotáljuk azt. Ám még a szabadban végzett sportolásról sem kell lemondani, csupán figyelembe kell venni néhány fontos dolgot.

A hideghez alapjában véve több réteggel igazodunk, ám ha mozogni akarunk, akkor számolni kell azzal, hogy testünk hőt fog termelni, így ha túlöltözzük magunkat, akkor a mozgás is sokkal nehezebb, és még a megfázást is kockáztatjuk. A túl sok réteg alatt az intenzív mozgásnak köszönhetően leizzadunk, amelynek eredménye megfázás lehet. Talán a lakás melegéből kilépve hidegnek érezzük a levegőt, de ha mozgásba lendülünk, hamar megszűnik.

A hideg levegőben komfortosabb az edzés, mint a nagy melegben. A legjobb az, hogy a téli sportnak köszönhetően a szervezetünket nem kell hőszabályozni, mert a mozgással keletkezett hő melegít is, és a szervezetünknek nem kell csak a mozgásra koncentrálni.

Talán a legfontosabb információ a téli szabadtéri mozgással kapcsolatosan az, hogy a hideg hatására a hájrétegünket képző fehér zsírsejtek átalakulnak, és olyan barna sejtekké változnak át, amelyek a hidegben is tartják a hőt. A hidegben végzett mozgás tehát hatékonyabb fogyást és alakformálást eredményezhet.

A hidegbe kimenni, és sportolni döntést jelent részünkről. Ha rávesszük magunkat a téli mozgásra (futás, korcsolyázás, sízés), akkor az akaratunkat is erősítjük, és jó hír, hogy ezzel együtt az immunrendszer is erősödik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com, pexels.com)