Jump to content

Vizes haj és hajhullás

2018. 11. 24. 19:00

Elért a hideg minket is november végéhez közeledve. Jó érzés meleg fürdőt vagy zuhanyt venni, és persze a hajmosás is a tisztálkodás részét képezi. A frissen mosott haj szépsége és érzése olyan jó. Baj, ha reggelre halasztjuk a hajmosást?  

Szüleink, nagyszüleink hányszor mondták azt, hogy ha vizes hajjal megyünk ki a hidegre, ki fog hullani a hajunk. Ennek ellenére kamaszkorunkban rendszeresen reggelente mostuk meg hosszú hajunkat azért, hogy minél szebb valóságában mutassuk meg fürtjeinket a világnak. A reggeli hajmosást azért részesítjük előnyben, mert a hajformázás így kifogástalan, és a frissen mosott haj illata és tapintása is sokkal kellemesebb. Ha még előző este mossuk meg, azt másnapra elalusszuk, és a frissesség sem ugyanaz.

Ősszel és télen rétegesebben kezdünk öltözni, és a fejünkre is sapka kerül. Akkor különösen nagy szerepe van a sapkának, ha reggel mostuk meg a hajunkat. Talán nem a legkedveltebb viselet a sapka, de a metsző hideg elleni védekezés előbbre való, mint a frizura. Azaz van az az életkor, amikor már ezt vesszük elsődlegesen figyelembe, nem pedig a kinézetünket.

Fürdés után sem mászkálunk pucéran a szabadban, így a fejünkkel sem szabad így bánnunk. Talán éppen azért hagyod a hajmosást reggelre, mert a hidegebb időjárás miatt gyorsabban zsírosodik a haj? A fűtési időszak miatti szárazabb levegő ugyancsak megviseli a hajszálakat.
Elég nehéz ebben az időszakban a hajunkkal bánni. Ha sapkát viselünk, az nemcsak a frizurát nyomhatja le, de alatta befülled a fejbőrünk, ám ha nem viselünk, akkor könnyebben megfázhatunk, még a fejbőrünk is megfázhat.

Az emberi szervezet úgy van kitalálva, hogy a legtöbb hőt a végtagokon, valamint a fejbőrön keresztül adja le. Habár fiatalként lázadunk a sapka ellen, de eljöhet az idő, amikor már sokkal jobban érdekel a hideg elleni védekezés.

Nem azzal van gond, hogy reggel mosunk hajat. Sokkal inkább az jelenti a hajunkra nézve a veszélyt, hogy annak szárítására nem fordítunk elég nagy figyelmet. Fejbőrünk eleve nagy hőt képes leadni, ezért is szokott a fejünk fázni, és ezért is szükséges a sapka. Azonban, ha vizes hajjal mennénk ki a hidegbe, akkor hősokknak tennénk ki a fejbőrt és a hajszálakat is. A hajszálakban lévő víz akár meg is fagyhat és ez roncsolná a szálak minőségét. Így a hajunk szerkezete megváltozhat, nem előnyösen. Ezért, ha hajmosást tervezel reggelre, azt úgy időzítsd, hogy legyen elegendő idő annak teljes megszárítására. A szokottnál is alaposabb szárítást igényel a fejbőr és a hajszálak is. Ebben az időszakban különösen fontos ápolni a hajszálakat, ezért bátran használjunk pakolásokat, balzsamokat és olajokat is.

Tudományos bizonyíték ugyan nincs arra, hogy a vizes haj és a hideg találkozásának kötelező eredménye a hajhullás, mint ahogy a sapkát sem azért szükséges viselni, hogy a hőveszteséget megakadályozzunk. Sapka alatt is ugyanúgy ad le hőt a fejbőr, de a sapka azért szükséges, hogy a fejünk ne hűljön le nagyon. Ha nem is a nyirkos fejbőr miatt hull ki a hajunk, mindenképp körültekintőbben kezeljük a frizuránkat télen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)