Jump to content

Vigyázzunk a divatdiétákkal, ha a tejről van szó

2018. 10. 30. 20:00

A növényi alapú, a tejtermékeket kiváltó, illetve helyettesítő élelmiszerek jó alternatívát kínálnak a fogyasztóknak. Bátran fogyaszthatják azok, akiknek tejfehérje- vagy laktózérzékenységük van, de az egészséges étrend hívei is színesíthetik velük az étrendjüket. A divatdiétákkal azonban vigyázni kell, hisz azoknak, akik nem szenvednek ételallergiától, ajánlott napi fél liter tej fogyasztása.

A kereskedelmi forgalomban kapható tejek és növényi alapú italok árai között jelentős különbségek tapasztalhatók. A friss és tartós tejek literenkénti ára körülbelül 130 és 300 forint között mozog, a laktózmentes tejek pedig 200 és 400 forintos áron érhetők el a legtöbb üzletben.

A különböző növényi alapú italok általában ennél jóval többe kerülnek, 500-600 forintnál kezdődnek, de egyes prémiumtermékekért akár 1000 forintot is elkérhetnek. Sokan az utóbbi összeget is kifizetik egy liternyi italért, hogy divatból vagy kényszerből-e, az más kérdés.

A rizs-, a kókusz-, a szója- vagy a mandulaital a tejfehérjére érzékenyek étrendjében kaphat fontos szerepet, mivel ők egyáltalán nem fogyaszthatnak olyan élelmiszereket, amelyek tejet tartalmaznak.

A növényi italokról ugyanakkor nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy egészségesebbek, mint a hagyományos tej. Egy egészséges ember számára napi fél liter tej, vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék elfogyasztása ajánlott. Azonban egy tudatos és egészséges étrendbe ezek a növényi italok is beilleszthetők – mondta Csengeri Lilla dietetikus a hirado.hu-nak.

Vigyázzunk a divatdiétákkal

Nem érdemes magunktól belevágni olyan divatdiétákba, amelyek kiiktatnak bizonyos élelmiszercsoportokat az étrendből. Ha huzamosabb ideig teljesen kihagyunk a táplálkozásunkból egy-egy élelmiszercsoportot, akkor csak ártunk a szervezetünknek, hiszen az egészséges működéséhez szükséges tápanyagokat – például a tejben és tejtermékekben lévő és jól hasznosuló kalcium – nem megfelelő mennyiségben visszük be.

A szakértő hangsúlyozta: ha bármilyen emésztési panaszunk (hasi görcsök, puffadás, hasmenés) van, amelynek a hátterében esetleg tejfehérje-allergia – vagy laktózérzékenység állhat, feltétlen forduljunk szakemberhez, és csak akkor álljunk át speciális étrendre, ha valóban szükséges. Abban az esetben, ha orvosilag igazolt probléma áll fenn, dietetikus segít az étrend megfelelő összeállításában, így nem alakul ki tápanyaghiány.

Átmentek a teszten

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arról tájékoztatta a hirado.hu-t, hogy a Nébih korábban a növényi alapú tejet helyettesítő italok közül a szójaitalok vizsgálatával foglalkozott részletesebben, a Szupermenta terméktesztet tizenöt szójaitallal végezték el.

A szójaitalok laboratóriumi vizsgálata során kiderült, hogy egyik termék sem tartalmaz sem laktózt, sem glutént, valamint tejfehérje jelenlétét sem mutatták ki egyetlen szójaitalban sem, ami igazolja, hogy teljes mértékben növényi alapanyagú termékekről van szó.

Minden terméknél ellenőrizték, hogy a tápértékjelölésen szereplő fehérjetartalom összhangban van-e a termékben megtalálható mennyiséggel. A kapott értékek alapján minden szójaital megfelelt a teszten.

A szója alapanyagú élelmiszereknél is fontosnak tartották, hogy elvégezzék a GMO-vizsgálatot is. Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a szójaitalok is GMO-mentesek. A termékekben jelen lévő kalcium- és vitamin mennyisége is megfelelő eredményt mutatott a jelölésen feltüntetett értékhez viszonyítva.

A szójaital-terméktesztben a termékcsoport megnevezését minden esetben megfelelően használták a forgalmazók. A vizsgált termékek közül egyiket sem tüntették fel helytelenül „szójatejként”, hanem mind a tizenöt dobozon szójaital megnevezés szerepelt.

(Forrás: marmalade.co.hu;biokalauz.co,hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)