Jump to content

Pattanásmentesítés felnőttkorban

2018. 10. 17. 19:00

A pattanás nemcsak a kamaszkor saját problémája, hiszen felnőttkorban is jelentkezhetnek ezek a kellemetlen bőrhibák. Nemcsak zavaróak, de csúnyák is, ezért a megelőzésük lenne a legfőbb célunk.

Mindenki friss, sima, ragyogó, élettel teli, de ránctól és pattanástól mentes bőrre vágyik. Sok tini esetében a pattanás nélküli élet jó darabig elképzelhetetlennek tűnik, de a felnőttek esetében is megjelenhet itt-ott egy kellemetlenkedő az arcon. A legáltalánosabban pedig akkor kerülnek a bőr mélyéből elő a csúnya és olykor fájdalmas pattanások, amikor egyáltalán nem kellene, mert valamilyen eseményen szeretnénk a legjobb formánkat mutatni.

A már megjelent pattanásoknak első orvoslása egyáltalán nem az, hogy a tükör előtt nekiállunk kinyomni. Elsődleges célként inkább azt tűzzük ki, hogy megelőzzük a pattanások kialakulását. Segíthetsz magadon azzal is, hogy odafigyelsz a folyadékpótlásra. A napi másfél, két liter víz mellett délután, estefelé fogyassz el egy csésze zöld teát. Sokaknak nem megy, hogy a teákat cukor nélkül igyák meg, de ha a cél a szép, egészséges és pattanásmentes arcbőr, akkor bizony érdemes leszoknod a zöld tea cukrozásáról. Próbáld meg a tea valódi ízét élvezni, és kis idő múlva a bőröd is meghálálja a törődést.

Ha a folyadékbevitel ennyire fontos a szép bőr érdekében, akkor az is kikövetkeztethető, hogy az étkezéssel is az egészséges bőrhöz járulhatunk hozzá. A pattanásmentesítés érdekében pedig oda lehet arra is figyelni, hogy ételeink között szerepeljenek a zöldségek, gyümölcsök, különös figyelemmel a piros bogyós gyümölcsökre. Úgyis szezonális a dió, úgyhogy érdemes a frissen tört dióbelet fogyasztani. A méz, a fahéj, a gyömbér is hatékony lehet abban, hogy ne alakulhassanak ki pattanások az arcunkon. Már a teából is érdemes kihagyni a cukrot, de ebből kiindulva a cukortartalmú ételek mértéktelen fogyasztását is mellőzni kell mind a pattanások elkerülése érdekében, mind pedig a nem kívánt kilók miatt is.

Az ember az egyetlen élőlény, amelyik akár napi szinten fogyasztja a tejet. Más emlősök az anyatejes táplálás után áttér a szilárd ételre, és azután tejet nem is fogyasztanak. Van, akinél a tej képes bonyodalmakat okozni. Ilyen lehet az is, hogy nem tudjuk az okát a pattanások megjelenésének. Lehet, hogy a tej az okozója? Ha úgy gondolod, hogy a tej számodra nélkülözhetetlen, de nem vagy abban biztos, hogy a pattanásokat ne annak köszönhetnéd, akkor cseréld le növényi tejre.

A pattanások megjelenése főleg a zsíros bőrtípusra jellemző, és erre csakis az alkoholtartalmú készítményeket tartják sokan megoldásként, hiszen az alkohol leszárítja a pattanásokat, csökkenti a gyulladást. Ezen áldások mellett, a gyakori használattal azonban további zsírosodásra késztetik a bőrüket. Nem megoldás, pláne nem hosszú távon. Meglepő lehet, de ha teafa olajjal kezeled a pattanásos bőrödet reggeli és esti arctisztítás után, csak jót teszel. Ezután bekenheted az arcbőröd argánolajjal, vagy kókuszolajjal is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)