Jump to content

A baltikumi étrendé a jövő?

2018. 08. 15. 15:45

A Helsinki Egyetem kutatása szerint legalábbis az északi alapanyagokból készült ételek fogyasztása csökkenti az elhízás és a gyulladások kockázatát. Ez az étrend nem tartalmaz nagy mennyiségben vörös húsokat, állati zsírokat és alkoholt sem.

A baltikumi étrend csökkenti az elhízás és a gyulladások kockázatát - derült ki a Helsinki Egyetem kutatásából. A balti-tengeri étrend északi alapanyagok, vagyis sok gyümölcs, bogyók és zöldségek, ott honos gabonafélék - rozs, zab és árpa -, illetve repceolaj, hal és zsírszegény tej fogyasztásán alapul. Ez az étrend nem tartalmaz nagy mennyiségben vörös húsokat, állati zsírokat és alkoholt sem - állapította meg kutatásában Noora Kanerva, az egyetem doktorjelölt hallgatója. 

Az étrend kulcsszerepet játszik az elhízás és a gyulladások megelőzésében, amelyeket a krónikus betegségek, többek között a 2-es típusú cukorbaj és a szív- és érrendszeri betegségek fontos kockázati tényezőinek tekintenek. 

A kutatás a finn nemzeti egészségügyi és népjóléti intézet majdnem 12 ezer finnről gyűjtött egészségügyi adatain alapult. A doktorjelölt azt fedezte fel, hogy akik a baltikumi diétát követték, majdnem kétszer annyi északi gabonafélét ettek, emellett több szénhidrátot, rostot, vitamint és ásványi anyagot fogyasztottak, telített zsírokból azonban kevesebbet, mint a többiek. Akik ragaszkodtak a balti étrendhez, azoknál 40 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki hastájéki elhízás, mint a népesség átlagánál, a gyulladások kockázata szintén 40 százalékkal volt kisebb, mint azoknál, akik kevésbé tartották be ezt az étrendet. 

A kutató utalt rá, hogy akinek nehézséget okozna a balti diéta, az már kisebb változtatásokkal, egyebek között barna rozskenyér nagyobb mértékű fogyasztásával is jelentős mérvű javulást érhetne el. A doktori disszertáció a finn szociális és egészségügyi minisztérium által működtetett Julkari publikációs weboldalon jelent meg.

(Forrás: marmalade.co.hu;orientpress | Kép: pixabay.com)