Jump to content

A legkönnyebb út a fogyáshoz nem mindig biztonságos

2018. 06. 12. 19:00

Könnyű fogyás? Olyan nincs. Vagyis befektetett munka nélkül nincs eredmény. Tartós biztosan nincs. Mégis nagyon sokan választják a legkönnyebb utat, tablettákat kapkodnak be a súlyvesztés érdekében.

A legkönnyebb út azonban nem biztos, hogy a legbiztonságosabb is. Csodabogyók kerülhetnek a magukkal elégedetlen emberek látókörébe, és vonzóbb is naponta egy-egy tablettát lenyelni, mint kemény diétára fogni magukat és az edzőteremben, vagy otthon izzadni. Cseppek, tabletták, porok formájában kecsegtetik a fogyni vágyókat gyors súlyvesztéssel. Ezek a szerek tartós megoldást nem adnak, amellett pedig még veszélyesek is lehetnek.

Nem is biztos, hogy zsírégetőnek nevezik a fogyis termékeket, sokkal inkább táplálékkiegészítőnek, így sem az élelmiszernek, sem gyógyszernek nem minősülő termékeket nem is vizsgálják olyan alaposan, mint a fehérjeporokat. Ha pedig nem vizsgálják ezeket, akkor arról sincs pontos ismeretünk, hogy mit tartalmaznak, és arról sincs, hogy a szervezetre milyen hatással vannak. A táplálékkiegészítők címkéjén feltüntetett hatóanyagok és ígéretek egyáltalán nem biztos, hogy beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Természetesen azt sem lehet minden fogyókúrás termékre és táplálékkiegészítőre ráhúzni, hogy semmit nem érő és veszélyes, hiszen néhány közülük valóban segíthetik a fogyást, ha melléjük mozgás és egészséges étrend is társul.
Egyes termékek esetében azt állítják, hogy a növényi kivonatok fogyasztása zsírégetésre ösztönzi a testet, így szüntetik meg a felesleget. A többféle növényi hatóanyagból összeállított termékhez még aszpirint is kevernek. Van, akinél tényleg hatékonyabb lehet ez a megoldás, azonban másoknál a hatóanyag szedésekor megemelkedik a vérnyomás és a pulzus is. Még az egészséges ember számára is oda kell figyelni a kávéfogyasztás mértékére akkor, ha növényi alapú csodabogyókat fogyasztanak, a szívbetegségben szenvedők számára pedig orvosi konzultációra is szükség lehet. Más fogyis termékek esszenciális zsírokat tartalmaznak, amelyek jó esetben csökkentik a testzsír mértékét és emellett növelik az izomtömeget. Ezek hatékonysága ugyan bizonyított, de hosszútávon nem egészséges az alkalmazásuk. Nem beszélve az olyan termékekről, amelyekről nincs semmilyen orvosi adatunk.
A nagy súlyfelesleg komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, amelynek megszabadulására az orvos is felszólíthat. Az életmódváltás, a mozgás beiktatása csak fokozatosan jelenhet meg a súlyfelesleg leadásában. Az eredmény egy darabig nem is biztos, hogy látványos, sokszor nagyon nehéz, és bele is lehet bukni. Ezért vannak, akik a legkönnyebb utat választják. Ilyenek a fogyitabletták, egy drasztikusabb és veszélyesebb módszer pedig az a lufi lehet, amelyet az ember gyomrába vezetnek be, meghatározott méretűre fújják, amely meggátolja, hogy az ember túl sok élelmiszert fogyasszon el. A beavatkozás elvégzését is csak orvos végezheti el, de a fogyni kívánótól függ, hogy a lufi azt fogja-e elérni, amiért behelyezték. Mellette is az egészséges életmód betartása szükséges, és még annak kockázata is fennáll, hogy belehal a lusta fogyizó.

Még mindig szeretnénk hinni a legkönnyebb útban, amely gyors és tartós fogyást eredményez semmi befektetett munkával, ez azonban vagy nem fogyaszt, vagy hamar visszaszaladhatnak a leadott kilók, ha az életmód nem változott.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: eatthis.com, birthorderplus.com, thedailycrisp.com)