Jump to content

Az egészség és az esztétikum támogatása a fogkő eltávolításával

2018. 06. 09. 19:00

Fontos a megjelenésünk, mert sokat elárul igényünkről, egészségünkről, társadalmi helyzetünkről. Különösen sok figyelmet fordítunk öltözködésünkre, hajunkra, bőrünkre, körmeinkre és a fogainkra is.

Már gyermekkorban hangsúlyozzák szüleink a fogmosás fontosságát és a legtöbb családban a napi két fogmosás általános is. Aztán az iskolai fogászati ellenőrzésekkor is erősítik a helyes fogmosás technikáját, valamint a szájhigiénia más eszközeinek használatát. Gyermekkorban a fogszuvasodással szembesülnek leginkább a szakemberek, amely a fog minőségétől, de még inkább a helytelen táplálkozástól függ. Ekkor még szóba sem kerül a fogkőeltávolítás, ami a nagyobb baj, hogy felnőttként sem tudják sokan, hogy mi a fogkő és miért szükséges annak eltávolítása.
A fog felszínén úgynevezett dentális plakk keletkezik. Ez egy olyan réteg, amely levált hámsejteket, baktériumokat, fehérjéket és szénhidrátot tartalmaz. Mivel ez a plakk képes megkötni az ásványi anyagokat, így az kemény képződménnyé áll össze, és kialakul a fogakon a fogkő. Ha a képződött fogkövet nem távolíttatjuk el fogorvossal, vagy nem időben történik az meg, úgy a fogágy betegsége alakulhat ki.
Sokakban rettegés van már a fogorvosi szék gondolatától is, így vannak, akik csak akkor jelennek meg a rendelőben, ha iszonyatos fájdalmukat gyógyszerrel sem tudják csillapítani. Egy tudatos, igényes, magára adó felnőtt azonban évente –inkább félévente – elmegy fogorvoshoz, hogy ellenőriztesse fogait. A fogkő eltávolításán kívül lehet, mást nem is kell elvégezni, ha rendszeresen megnézeti a fogait.

Sokan gondolják úgy, hogy a nem eredeti fogakon nem is képződhet fogkő. El kell keserítenünk mindenkit, ugyanis a fogkő ugyanúgy megtelepedhet a beültetett implantátumokon és a protéziseken is.
A rendszeres fogmosással megelőzhetjük, hogy a dentális plakk megtelepedhessen a fogaink tövében. Ha a fogmosás, a szájvíz, fogselyem nem elég a plakk eltávolításában és a fogkő már kialakult, azt fogorvos tudja csak eltávolítani. Semmiképp nem szabadna megengedni magunknak azt, hogy a fogkő rondítsa el a fogainkat, mert azontúl, hogy látványnak sem szép, még a fogágy, íny gyulladásához és a fogak meglazulásához, elvesztéséhez vezethet.
Habár fogorvos tudja eltávolítani a fogkövet, maga az eljárás egyáltalán nem fájdalmas, mert ultrahang segítségével teszi azt meg. A nehezebben elérhető helyen kézi eszközt használnak. A művelet végén a fogkő után maradt fogfelületet polírozzák, hogy azon ne tudjon újból megtapadni a plakk.

A fogaink épsége sok mindenről árulkodik, de nem szabad csak úgy tekinteni az evésben és rágásban legfontosabb eszközeinkre, a fogainkra, mint esztétikai mutatóra. Nem csak a szépségünk, mosolyunk érdekében szükséges a fogorvosi kontroll és a fogkő eltávolítás, hanem az egészségünk érdekében is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: fogut.com, dentalnewspk.com, utamadental.com)