Jump to content

Melyik napszemüvegre essen a választás

2018. 06. 02. 19:00

A nyári öltözékünk fontos kiegészítője lehet a napszemüveg. Azon túl, hogy divatos és stílusos szemüveget vásárolunk, azt is figyelembe kell venni, hogy illik-e hozzánk, és megfelelő védelmet biztosít-e.

Vezetéshez, napozáshoz, utcán való sétához, azaz bármikor felvehetjük a napszemüveget, most már indokolt, hiszen erősen tűz a nap. Azonban, ha nem az arcunkhoz illő szemüveget választunk, akkor az megbontja az egyensúlyt, az összhangot. Ha pedig olcsó, funkcióját be nem töltő, bóvli napszemüvegre ruházunk be, még árthatunk is szemeink épségének. Segítünk kicsit, hogyan érdemes a számodra legtökéletesebb darabot kiválasztani. Azután már csak a pénztárca szab határt.

Arcforma szerint
A legmérvadóbb szemüvegválasztás során – már ami a külcsínt illeti –, hogy az arcformához megfelelő darabot válasszunk. Ha a szemüveg hozzánk illő, akkor még előnyösebbé teszi vonásainkat. Csakhogy nagy a választék. A rengetegből kell kiválasztani a megfelelőt.

  • A szív alakú arcformájúak számára előnyös lehet a vékony keretű, lekerekített verzió, de akár a keret nélküli darabok is jól mutatnak rajtuk. A nyújtott, nagy lencséjű, pillangó vagy cica szemüveg felejtős. Arra kell törekedni, hogy a szemöldököt ne takarja el a szemüveg.
  • A cicás fazonú szemüveg azonban előnyös lehet a háromszög alakú arcformához. A kerek, keret nélküli szemüveg nem mindenkinek áll jól, de a háromszög arcforma nem ezek közé tartozik. Aki ilyen arcberendezéssel rendelkezik, azok számára azonban nagyon csinos arcot varázsol, ám a kicsi és keskeny változat rontja a megjelenést.
  • A szögletes archoz olyan szélességű napszemüveg dukál, mint az arc szélessége. Ha a szemüveg keskenyebb, mint az arc, akkor furcsa hatást eredményez. Mintha túlságosan közel ülnének egymáshoz a viselő szemei. A szögletes arcúak számára tehát az az előnyös napszemüveg, amelyiknek alsó része lekerekített, ovális fazonú. A cicás alakú, vagy a pilóta szemüveg is lehet jó választás, amennyiben a szélessége a fejhez illő.
  • A kerek pofijúak kerüljék az éles vonalú és a szemöldököt is eltakaró szemüvegeket, de a cica és pilótafazonú jó választás akkor, ha azok kerete nem túl éles, hanem inkább lekerekített.
  • A szögletesebb fazonú napszemüveg vagy a pillangó, esetleg a pilóta napszemüveg kiváló választás lehet az ovális arcúak számára, de semelyik túlzás nem előnyös számukra. Azaz a szemüveg ne legyen se túl vastag, se túl keskeny.

A napszemüveg olyan kiegészítő, amit érdemes felpróbálni. Akár csak hosszasabb keresgélés és próbálás után találod meg azt, ami mindenhogy a számodra legideálisabb.

Fazonon túl
Ha a fazont sikerült kiválasztani, az már nagyon jó, mert remek kiegészítő, de még közel sem biztos, hogy véd is. Márpedig a napszemüveg fő funkciója, hogy a szemeket védje a káros UV-sugárzástól. A 380 nm alatti sugarakat kiszűrő napszemüveg nem nyújt kellő biztonságot, mert csak a pupillát tágítja ki, így még több UV-sugár juthat a szembe. Vagyis az ilyen napszemüvegek többet ártanak, mintha nem viseljük azt. Az UV-400-as jelölésű napszemüvegek azonban nemcsak öltöztetnek, de védenek is. Mindenképp ilyenre kell beruházni.

Ha pedig rátaláltál a legjobb napszemüvegre, és meg is vásároltad, akkor már csak annyi a dolgod, hogy viseld a strandon, vezetés közben és bármikor, hogy dupla funkcióját betölthesse: öltöztessen és védjen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: selectspecs.com, giphy.com, cometrend.com)