Jump to content

Maximális bevetés mellett sem eredményes a fogyás?

2018. 05. 23. 19:00

A hízás fő okának a mozgásszegény életmódot, a kelleténél több bevitt kalóriát és a gyorséttermi, egészségtelen ételeket szokták okolni. Ezek közül egyik sem teljes egészében jellemző mindennapjaidra, te mégis súlygyarapodást tapasztalsz?

Más ingerek érik a mai kor embereit, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Kényelmesebb a világ, sokkal elérhetőbb minden, ami kevesebb mozgásra kényszerít. Amikor azonban észhez kapunk, hogy se a táplálkozásunk, se a napi mozgásunk nem kielégítő, és nem tetszik az sem, amit a tükörben látunk, az a legtöbbünknek kellő motiváció, hogy tegyünk valamit. Egészségtudatos életmódra váltással sok minden alakítható és befolyásolható, ám ha ennek ellenére sem tapasztalható pozitív változás, akkor más áll a háttérben.

Fordulj orvoshoz!
Ha mindent megteszel a fogyás érdekében, de nem hatékony sem az edzés, sem a diéta, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Ha még fizikai fájdalmat, kellemetlenséget is érzel, akkor betegség is húzódhat, hogy nem fogysz. Számos probléma okozhat ilyet: policisztás petefészek szindróma, a máj nem megfelelő működése, pajzsmirigy zavara, székrekedés.
Egy nő az élete során számos természetes hormonális változáson megy keresztük. Megváltozik a szervezet hormonszintje várandósság ideje alatt, de szülés után is, valamint a változókor is ezt eredményezi. A mozgás mindenképp szükséges, de a szakember segítsége ugyancsak nagyon fontos. Meg kell győződni, hogy tényleg a hormonok-e a felelősek azért, hogy nem fogysz. Egyes gyógyszerek is hízást eredményezhetnek. Ha úgy tapasztalod, hogy egy bizonyos tabletta szedése óta hízol, ugyancsak konzultálj orvosoddal. 

Mértékkel
A rostban és vitaminban gazdag táplálkozáshoz elengedhetetlen a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, csakhogy némelyik gyümölcs kalóriatartalma magasabb, mint amit indokolt lenne elfogyasztanod. Így hiába próbálsz egészséges maradni és fogyni, a túlzott gyümölcsfogyasztással túl sok kalóriával tömheted magad, amivel mégis hízás lesz a végeredmény.

Hiába fogyókúrázol, figyelsz oda étkezéseidre tudatosan, ha egy negatív történés után befalod a hűtő tartalmát. Bizony, a stressz nem kerül szinte senkit sem, és van, aki számára a stressz levezetésének leghatásosabb módja az evés. Ám, ha valami jó történik, akkor is a jutalom a nassolás. Hatékony lehet valamilyen stresszoldó technikát elsajátítani és alkalmazni, hogy ne az evésben találd meg a feszültség levezetését.
A stressz még a pihenésre is kihat. A tartós kialvatlanság és a súlygyarapodás közötti összefüggés már bizonyított. A szervezet egyensúlya kibillen a normálisból. Érezni szoktuk magunkon az alvásmegvonás kellemetlenségeit, úgyhogy érdemes ilyenkor változtatni, hogy mi fontos az életünkben és mi nem.

Amennyiben mozgás és egészséges étkezés mellett sem tapasztalsz fogyást, akkor meg kell keresni annak az okát, hogy miért lehet ez így. Mégsem megfelelő a táplálkozás? Hatnak a hormonok, a gyógyszerek vagy a stressz? Járj utána akár orvosi segítséggel.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: prevention.com, healthline.com, zeenews.india.com)