Jump to content

Tiszta étrend, azaz tisztán az egészség és a fogyás érdekében

2018. 05. 08. 19:00

Eleged van az állandó kalóriaszámolgatásból? Unod már, hogy folyton azon jár az eszed, hogy vajon mennyit fog mutatni a mérleg? Nem úgy alakul a tested, mint ahogy szeretnéd, pedig igyekszel tenni érte?

A koplalás nem célravezető alakformálás. Ha szélsőségesen megvonjuk magunktól a tápanyagokat a fogyáson kívül mást is elérünk. Nagy rombolást végezhetünk a szervezetünkön belül. Ezt már rudjuk, és semmi kedvünk ahhoz, hogy éhezzünk. Nem is ebben rejlik a fogyás és az egészséges életmód titka.

Számos diéta kering a világon, amelyek közül némelyik nagy követőtáborra talál. Mára már talán felismerjük, hogy azok a csodadiéták, amely során csak egy kapszulát vagy teát kell fogyasztani és bomba alakunk lesz, hiú ábránd. Befektetett munka nélkül nem lesz eredmény. A mozgást nem lehet elkerülni, mert a fogyáson túl a test egészséges karbantartását is eredményezi. Egyszóval a rendszeres mozgás nem elhanyagolható, mint ahogy a táplálkozás sem.

Csak tisztán!
A Clean Eating világszerte terjed, amely nem is diéta, hanem egy komplex rendszer, amelyre oda kellene figyelnünk. A magyarul tiszta táplálkozást jelentő étkezés azt jelenti, hogy nem vásárolunk olyan élelmiszert, amely feldolgozott, mű, amelyben vegyszerek, adalékanyagok és színezékek vannak. A feldolgozott termékekben olyan adalékanyagok találhatók, amelyek azt a célt szolgálják, hogy megnöveljék a termék tömegét, nagyságát, de előállítása mégis kevesebből kihozható legyen, és annyira megbabonázza a vásárlókat, hogy máskor is meg akarják venni. Ezekben az anyagokban semmi természetes nincs, laboratóriumokban állítják elő, így akár még az egészségünket is veszélyezteti.
Nem minden feldolgozott élelmiszer káros, de így is figyelni kell arra, hogy minél kevesebb és minél kevésbé feldogozott táplálékot fogyasszunk.
Bármennyire is igyekszünk megvonni szervezetünktől a szénhidrátot, arra mégis szüksége van a testünknek. A szénhidrátoknak is több formája van. Amit mi kerülünk, az a cukor és a liszt, amit jól is teszünk, mert ezek az egyszerűbb formái. Azért érdemes mérsékelni fogyasztásukat, mert hizlalnak. Ám, ha szénhidrátból nem feldolgozott minőséget választunk, úgy, mint teljes kiőrlésű gabonát vagy barna rizst, a fogyást is elősegítjük, de támogatjuk emésztőrendszerünk hatékonyságát, egészségét.
Kerülni kell a növényi olajokat, de fogyassz olyat, amelyek természetes és többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaznak. Ilyen a hal, az avokádó, a különböző magvak.

A tiszta táplálkozás legjobb alapanyagai közé tartoznak a gyümölcsök és a zöldségek. Az sem mindegy, hogy honnan szerzed be ezeket a termékeket. Amennyiben van lehetőséged, akkor termeld meg saját kertedben, vagy vásárolj biotermelőtől. Ne hagyd ki étkezéseidből a fehérjét, amely tej, tojás, hüvelyesek vagy hús formájában legyen jelen az étrendedben.

A Clean eating, vagyis tiszta ételfogyasztás alapja az, hogy nem éhezel, minden élelmiszertípusból fogyaszthatsz, de a lehető legtermészetesebb fajtáját kell beszerezni. 3-4 óránként szükséges némi táplálék magunkhoz vétele, ezért egy étkezést sem javasolt kihagyni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | flairflickers.com, cleanfoodcrush.com, independent.co.uk/képek)