Jump to content

Őrületes fogyasztó: ketogén diéta a gyakorlatban

2018. 04. 23. 15:00

A ketogén diétát általában a magas zsírtartalmú étrendek között tartják számon, ezért kérdőjelezik e sokan hatékonyságát. A mindennapok azonban igazolták a diétát, mi pedig eláruljuk, hogy fogyhatsz vele akár húsz kilogrammot is.

A nyár közeledtével egyre keresettebbé válnak a hirtelen fogyást kínáló diéták. Ilyen azonban nincs. Minden diétának megvan a maga hatásmechanizmusa és az ehhez társuló kivárási idő, míg az első kilók leolvadnak, így megéri türelemmel lenni. A legtöbb diéta még hatékonyabb, ha mozgás is párosul mellé, a ketogén diéta azonban egymagában is hatásos.

Furcsa név, világsiker

A ketogén diéta lényege, hogy a szénhidrátok megvonásával arra kényszerítse a szervezetet, hogy zsírokból fedezze energiaigényét. Normális esetben az élelmiszerrel felvett szénhidrátokat a szervezet glükózzá alakítja, majd pedig a szervezet minden részében, így az agyban is, felhasználja. A ketogén diéta alatt igen kevés szénhidrát áll rendelkezésre, ezért a máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le. A glükóz helyett ebben az esetben a ketonok játsszák az „energiahordozó” szerepét.

A klasszikus ketogén diéta 4:1 arányban állapítja meg az étkezési zsírok, illetve a fehérjékés szénhidrátok arányát a táplálkozásban. Ezt elsősorban az összes, magas szénhidrát-tartalmú élelmiszer, mint a gyümölcsök, keményítőt tartalmazó zöldségek, tésztafélék, kenyerek, cukor és más édesítőszerek kizárásával éri el. A megfelelő zsírbevitelt tej, tejszín, vaj fogyasztásával biztosítják.

Mindennapi ételünk, egy kicsit másképp

A ketogén diéta során – és itt érdemes megkapaszkodni – a bevitt kalóriamennyiség 75 százaléka zsírból kell, hogy álljon, míg a fehérje 20 százaléknyi a szénhidrát pedig 5 százalékos arányban lehet jelen.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az egyébként soványka 1200 kalóriát engedélyező diéta során az alacsony szénhidrát tartalmú ételek a kívánatosak, míg a zsírosak ajánlottak. Tehát nagyjából 60 kalóriányi lehet a szénhidrát az említett mennyiségből.

A tojás, a sonka, a vaj és a sajt részét képezi a mindennapi étrendnek, míg a vörös húsok és a halak is. Viszont a cukor és a fehér liszt, a tészták és majonéz, a ketchup a hüvelyesek, a müzli és a gyümölcsök is tiltólistásak. Ha mégis nagyon gyümölcsözhetnéked támad, a piros bogyósokat, azaz a málna, eper és ribizli engedélyezett.

A ketogén diéta önmagában is hatékony a hatásmechanizmusa miatt, ám ha sporttal is kiegészül a kilók csak úgy olvadnak le az emberről és mire a nyár hivatalosan is megérkezik, tökéletes alaknak örvendhetünk.

(Forrás: marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)