Jump to content

A szépeknek könnyebb?!

2018. 04. 23. 19:00

Szépnek születni kell, azonban az igényes öltözködés, smink és frizura, valamint az orvostudomány segítségével is lehet alakítani kinézetünkön. Eleve szubjektív megítélés, hogy ki mit tart előnyösnek, így mindenki számára adott az esély, hogy valaki benne lássa meg a szépet.

Aki magát nem tartja szépnek, vagy valóban nem túl előnyös kinézettel áldotta meg a sors, az a többség által szépnek ítélt emberek életét irigyeli. Egyéni megítélés, hogy kinek mi a szép és a csúnya. Az előnyös külsővel rendelkező embereket – akik nem feltűnő öltözködéssel, nem kirívó megjelenésükkel hívják fel magukra a figyelmet – a legtöbb ember nemcsak szépnek véli, hanem még okosnak és kedvesnek is. Egészen más gondolatot vált ki az, aki az előnyös külsőn túl valamiféle gőgös testtartást vesz fel. A jó megjelenés mellett többen következtetnek arra, hogy pökhendi személy. Ha a bombázó testű és ezt merészen öltözködő nő megjelenik, azon túl, hogy elismerik csinos alakját, sokan vélhetik úgy még a férfiak közül is, hogy túl sokat és túl direkt mutat magából, ezért ez ellenszenvet is kiválthat. A szépnek tartott emberekről mégis hajlamosabbak vagyunk azt feltételezni, hogy okosak is. Ebből pedig az is következik, hogy a nem túl előnyös külsővel rendelkező embereket sokszor gondolják butának. Tudjuk jól, hogy külső alapján nem ildomos megítélni az embereket.

A külső formálja a személyiséget

…és a karriert is. Legalábbis erre a következtetésre jutottak amerikai tudósok. Kutatásaik során azt figyelték meg, hogy a külső milyen hatással van az emberek karrierjére. Egyértelműen kijelenthető, hogy azok, akiknek szép és szimmetrikus az arcuk, nagyobb sikereket érhetnek el pályájuk során. Még ahogy telik felettük az idő, és a szépség kezd fakulni, akkor is megmarad a siker. A kutatásaikba bevont fiatalok útját kísérték figyelemmel a diploma megszerzése előtti időszaktól a munkába állasig és azután is. Azt tapasztalták, hogy a megfelelő végzettség mellett az előnyös külsejű fiatalok gyorsabban jutottak munkához, és sokkal jobb munkahelyet sikerült megszerezniük, mint a kevésbé szép vonással, megjelenéssel bírók. Sőt a karrierjük építésében is gyorsabb ütemet diktáltak a dekoratív, jó megjelenésű személyek. Vagyis a sikeresség és a szépség kapcsolata nemcsak a kezdetekben segíti az embereket, hanem ez a tendencia minden szakaszra igaz lehet. Szépnek lenni tehát azt is jelenti, hogy nagyobb esély van a munka, a jó munka megtalálására és az előre lépésre is.

Könnyebb annak tükörbe néznie, aki meg van elégedve saját kinézetével, azonban a nem kimondottan szép külsőnek is megvannak az előnyei. Aki nem feltétlenül ragyogó külsejével kápráztatja el a világot, annak a személynek lehet olyan belső értéke, amely kifelé olyan erősan hat, hogy átragyogja egész lényét, és a külvilág mégis szépnek látja. A nem előnyös külsejű emberek általában kompenzálni igyekeznek szépségbeli „hiányosságaikat”, ezért jobban odafigyelnek más emberekre, hűségesebbek is lehetnek. Meglepő, de a nem szép emberek között vannak olyanok, akik meg válnak befordulóvá, nem szigetelődnek el környezetüktől, hanem akár lazábbak lehetnek. Mintha nem lenne veszteni valójuk.

Az a nagy szerencse, hogy nem vagyunk egyformák, így a megítélésünk sem az. Ilyen módon mindenkinek esélye van arra, hogy megtalálja azt az embert, aki őt szépnek találja. Mert mindenkiben van szépség.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | lifeandstylemag.com, mnggo.net, giphy.com/képek)